Slani hlepcici
Sastojci
- 600-700 grama brašna
- 650 grama brasna
- kockica Alfa kvasca
- kasicica secera
- 2 ravne kasicice soli
- 3 dcl. mlake vode
- 1 dcl. ulja
- jaje
- Premaz
- kasika brasna i malo vode
Opis

- Priprema: U mlaku vodu dodajte šećer, izmrvljeni kavasac, dodajte ulje, jaje, lagano izmešajte i ostavite da odstoji desetak minuta da naraste. Brašno prosejte i dodajte so. U nadošli kvasac dodajte brašno, malo, po malo i mešajte kašikom. Kada testo počne da se zgušnjava nastavite da mesite rukom. Umesite mekše testo koje se ne lepi za prste. Testo pokrijte krpom i ostavite da odstoji sat vremena na sobnoj temperaturi da se udvostruči. Nadošlo testo premesite, podelite na četiri dela i oblikujte u loptice jednake veličine. Svaku lopticu oklagijom malo rastanjite. ostrim nožem zasecite svaki hlepčić. Pokrijte krpomi ostavite da odstoji još malo. Za to vreme uključite rernu na 250 stepeni. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta ili dok ne porumene. Premaz: Brašno i so pomešajte, dodajte vodu tek toliko da dobijetekašu kao za palačinke. Pečene hlepčiće izvadite iz rerne i svaki pojedinačno premažite premazom koji ste pripremili. Vratite još 2-3 minuta nazad u rernu da se premaz zapeče. Pečene hlepčiće izvadite iz rerne pokrijte krpom da omekšaju i poslužite.
Bonus saveti
Ukusne mekani hlepcici.
Komentari