Za testo: 200 ml mleko 20 g Alfa kvasca 3 kašike šećera 1 kašičica soli 100 g margarina 500 g brašna 1 vanilin šećer 2 jajeta 1 belance Za premazivanje: 1 žumance Za nadev: po potrebi eurokrem I još: po potrebi margarin Priprema: Alfa kvasac izmrviti i staviti u odgovarajuću posudu.Dodati 1 kašiku šećera,50 ml mlakog mleka,izmešati i ostaviti da nadođe.U šerpu uliti 150 ml mleka,dodati margarin,staviti šerpu na vatru i mešati dok se nargarin ne otopi.Skloniti šerpu sa ringle i ostaviti da se prohladi(da bude mlako).U dublju posudu usuti brašno,dodati rastvoren alfa kvasac,jaja i belance.Zatim umešati mešavinu mleka i margarina,posoliti,dodati vanilin šećer,2 kašike šećera i zamesiti testo.Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 30 minuta.Testo premesiti na pobrašnjenoj radnoj površini i podeliti na 2 dela formirajući jufke. Uzeti jufku i oklagijom je razviti u veliki krug. Iseći na 12 trouglova i na svaki trougao staviti po 1 kašičicu eurokrema. Uviti kiflice i poređati ih u margarinom podmazan pleh.Postupak ponoviti i sa drugom jufkom.Ostaviti da odstoje 10 minuta.Za to vreme uključiti rernu i dobro je zagrejati na 250 stepeni. Kiflice premazati razmućenim žumancetom i na svaku kiflicu staviti po malo margarina.Peći na 180 stepeni 25 minuta. Gotove kiflice izvaditi iz rerne,prekriti ih čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohlade,pa poslužiti. KOMENTAR:Slatke kiflice koje moje dete obožava.Zato su one moj omiljeni prolećni recept.Često ih spremam.Umesto eurokrena možete koristiti nutelu,džem,pekmez…Takođe,pečene i prohlađene kiflice možete posuti šećerom u prahu.

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.