Sastojci za testo: 280g brašna, kockica margarina, kašika suvog instant kvasca, 50 g šećera, pola kašičice soli, 1 jaje, 120 ml mleka i 1 kesica vanillin šećera. Sastojci za fil od jabuka: 5 jabuka, ( oko 400 g ), 150 g šećera i kašika limunovog soka. Priprema: U posudu staviti 200 g brašna, jaje, vanillin šećer,so i kvasac. Zagrejati polovinu mleka u koje ste dodali šećer i margarin , da se margarin i šećer otope, stalno mešajući. Skloniti sa ringle pa dodati preostalo mleko da dobijete tečnost koja nije puno topla. Sipati toplo mleko u brašno i varjačom sjediniti sve zajedno. Sad po malo dodavati preostalo brašno i mutite dok testo ne počne da se odvaja od stranica posude, ako je potrebno, dodati još malo brašna. Sipati testo na radnu površinu i domesiti testo rukom. Oblikovati u kuglu, i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči. Dok testo raste, pripremiti fil od jabuka. Jabuke oljuštiti, očistiti, iseći na sitnije kockice i preliti sa limunovim sokom. Posuti jabuke sa kristal šećerom. Naraslo testo sipati na radnu površinu, koju ste prethodno posuli sa malo brašna i rastanjite testo u kocku, oko 0.5cm debljine. Fil od jabuka rasporedite po testu ali ostavite oko 4 do 5 cm na kraju testa prazno. Preko jabuka posuti šećerom i zaviti u rolat a ivice dobro zatvorite. Testo ostavite na toplom mestu da još jednom naraste. Kad je je testo naraslo 2/3 u kalupu, uključite rernu da se greje na 175°C Pecite oko 30 do 40 minuta ili kad vidite da vam je gornja strana lepo porumenela, pečeno je. Izvaditi iz rerne i ostaviti u kalupu desetak minuta da se ohladi. Isečenu parčad posuti prah šećerom.
Slatki hleb sa jabukama
Ocena
Loading...
Pošaljite komentar