Začin šafran je poznat od davnina. Šafran je simbol mudrosti i bogatstva, što materijalnog što duhovnog. Naziv je dobio po persijskoj reči za’faran, što u prevodu doslovno znači „budi žut“. Potrebno je : 300g brašna, 1 kockica kvasca, 10g 100 ml mlake vode, kockica margarina, oko 40g supena kašika meda, kašičica soli, kašičica šafrana. Za premazivanje i posipanje: jedno žumance i semenke po ukusu. Postupak: Stavite kvasac u malo tople vode da naraste. Pomešajte brašno i so u činiju i dodajte kvasac koji je u međuvremenu narastao. Dodajite vodu postepeno u brašno , i počnite da mesite. Odmah dodajte i rastopljen margarin, kašiku meda i šafran. Zamesite glatko testo i stavite na toplo da raste. Posle 45 minuta “odmaranja” testa, premesite ga i ostavite još sat vremena da raste. Nakon toga zagrejte rernu na 200 stepeni i premesite hleb još jednom, ali ovoga puta napravite pletenicu i stavite u podmazan ili pek papirom obložen pleh. Pletenicu pravite tako što celu količinu hleba podelite na tri jednaka dela, od svakog napravite tri dugačka štapića i ispletete je. Ostavite testo na raste još oko pola sata. Premažite hleb žunmancetom i pospite semenkama po ukusu, možete a i ne morate. Hleb se peče na 200 stepeni oko 25 minuta do pola sata, ali to naravno zavisi od rerne. Šta reći, slika govori više od 1000 reči
Slatki hleb sa šafranom
Ocena
Loading...
Pošaljite komentar