Začin šafran je poznat od davnina. Šafran je simbol mudrosti i bogatstva, što materijalnog što duhovnog. Naziv je dobio po persijskoj reči za’faran, što u prevodu doslovno znači „budi žut“. Potrebno je : 300g brašna, 1 kockica kvasca, 10g 100 ml mlake vode, kockica margarina, oko 40g supena kašika meda, kašičica soli, kašičica šafrana. Za premazivanje i posipanje: jedno žumance i semenke po ukusu. Postupak: Stavite kvasac u malo tople vode da naraste. Pomešajte brašno i so u činiju i dodajte kvasac koji je u međuvremenu narastao. Dodajite vodu postepeno u brašno , i počnite da mesite. Odmah dodajte i rastopljen margarin, kašiku meda i šafran. Zamesite glatko testo i stavite na toplo da raste. Posle 45 minuta “odmaranja” testa, premesite ga i ostavite još sat vremena da raste. Nakon toga zagrejte rernu na 200 stepeni i premesite hleb još jednom, ali ovoga puta napravite pletenicu i stavite u podmazan ili pek papirom obložen pleh. Pletenicu pravite tako što celu količinu hleba podelite na tri jednaka dela, od svakog napravite tri dugačka štapića i ispletete je. Ostavite testo na raste još oko pola sata. Premažite hleb žunmancetom i pospite semenkama po ukusu, možete a i ne morate. Hleb se peče na 200 stepeni oko 25 minuta do pola sata, ali to naravno zavisi od rerne. Šta reći, slika govori više od 1000 reči

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.