Za testo: 250 ml mleko 40 g Alfa kvasca 3 kašike śećera 3 jajeta 250 ml kiselog mleka 1/2 kašičice soli 1 kesica vanilin šećer 900 g brašna Za premazivanje: 125 g margarina 2 žumanceta 1 kašika mleko Za posipanje: po potrebi šećer u prahu Priprema: 1.U mlako mleko staviti izmrvljen alfa kvasac,dodati 1 kašiku šećera,1 kašičicu brašna,izmešati i ostaviti da nadođe. U dublju posudu usuti kiselo mleko,dodati jaja,vanilin šećer,2 kašike šećera,so i izmešati. Uliti nadošli kvasac,izmešati,postepeno dodavati brašno i zamesiti mekše testo. Prekriti čistom kuhunjskom krpom i ostaviti da odstoji 30 minuta. 2.Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu,premesiti i podeliti na 2 dela. Oba dela podeliti na po 8 loptica. 3.Razviti lopticu od testa i premazati otopljenim margarinim. 4.Tako slagati i premazivati 7 razvijenih loptica od testa. Preklopiti osmom razvijenom lopticom od testa i razviti oklagijom u veliki krug. 5.Seći na 12 trouglova i na svaki trougao staviti džem. Uviti u kroasane i poređati ih u pleh obložen pek-papirom. 6.Žumanca i mleko razmutiti viljuškom i premazati kroasane. Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 30 minuta. Isti postupak pripreme ponoviti i sa preostalih 8 loptica od testa. Gotove kroasane izvaditi iz rerne i ostaviti ih da se prohlade. Mlake kroasane posuti šećerom u prahu,servirati i poslužiti. Komentar: Ukusni i lisnati kroasani koji su ukras naše novogodišnje trpeze,zato je ovo naše omiljeno novogodišnje pecivo.

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.