Slavska pogača
Sastojci
- Brašno 1 kg
- Mleko 3dl
- Voda 2dl
- Ulje 50 ml
- Jaja 2kom
- So 1 kašičica
- Jabukovo sirće 1 kašičica
- Šećer 1 kašičica
- Kvasac sveži, 1/3 minjon kocke
Opis
- Staviti parče kvasca u toplo mleko pomešano sa vodom i dodati kašičicu šećera
- U brašno staviti so, jaja, ulje, sirće, blago umešati a potom dodati mleko sa kvascem i umesiti glatko testo
- Ostaviti da nadođe, 40ak minuta, a onda podeliti testo na 6 jufki
- Jednu po jednu razvijati na veličinu dezertnog tanjira i rendati margarin između.
- Ređati jednu na drugu ( na poslednju ne stavljati margarin) a potom ih još malo rastanjiti.
- Na sredinu staviti malu činiju, pa iseći kao na petoj slici, na 8 delova
- Skloniti činiju, ona služi samo da se formira sredina pogače. Svaki deo zaseći po sredini i odseći ćoškove
- Svaki rasečen deo uvrnuti prema unutra, a od ostataka napraviti veliku ružu i staviti je u sredinu.
- Premazati jajetom, i posuti semenkama po želji, ostaviti još pola sata da naraste, a potom peći oko 15 minuta na 200 stepeni i još 10 na 180 stepeni da lepo porumeni.
Bonus saveti
Pre pripreme svi sastojci treba da odstoje pola sata na sobnoj temperaturi, da bi testo bilo vazdušastije.
Komentari