Pre pripreme svi sastojci treba da odstoje pola sata na sobnoj temperaturi, da bi testo bilo vazdušastije.
Brašno 1 kg | |
Mleko 3dl | |
Voda 2dl | |
Ulje 50 ml | |
Jaja 2kom | |
So 1 kašičica | |
Jabukovo sirće 1 kašičica | |
Šećer 1 kašičica | |
Kvasac sveži, 1/3 minjon kocke | |
1. | Staviti parče kvasca u toplo mleko pomešano sa vodom i dodati kašičicu šećera |
2. | U brašno staviti so, jaja, ulje, sirće, blago umešati a potom dodati mleko sa kvascem i umesiti glatko testo |
3. | Ostaviti da nadođe, 40ak minuta, a onda podeliti testo na 6 jufki |
4. | Jednu po jednu razvijati na veličinu dezertnog tanjira i rendati margarin između. |
5. | Ređati jednu na drugu ( na poslednju ne stavljati margarin) a potom ih još malo rastanjiti. |
6. | Na sredinu staviti malu činiju, pa iseći kao na petoj slici, na 8 delova |
7. | Skloniti činiju, ona služi samo da se formira sredina pogače. Svaki deo zaseći po sredini i odseći ćoškove |
8. | Svaki rasečen deo uvrnuti prema unutra, a od ostataka napraviti veliku ružu i staviti je u sredinu. |
9. | Premazati jajetom, i posuti semenkama po želji, ostaviti još pola sata da naraste, a potom peći oko 15 minuta na 200 stepeni i još 10 na 180 stepeni da lepo porumeni. |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |