Slavska pogača

Objavljeno 18.12.2021. od Ljiljana

Sastojci

  • Brašno 1 kg
  • Mleko 3dl
  • Voda 2dl
  • Ulje 50 ml
  • Jaja 2kom
  • So 1 kašičica
  • Jabukovo sirće 1 kašičica
  • Šećer 1 kašičica
  • Kvasac sveži, 1/3 minjon kocke

Opis

120'
25'
0
5
  • Staviti parče kvasca u toplo mleko pomešano sa vodom i dodati kašičicu šećera
  • U brašno staviti so, jaja, ulje, sirće, blago umešati a potom dodati mleko sa kvascem i umesiti glatko testo
  • Ostaviti da nadođe, 40ak minuta, a onda podeliti testo na 6 jufki
  • Jednu po jednu razvijati na veličinu dezertnog tanjira i rendati margarin između.
  • Ređati jednu na drugu ( na poslednju ne stavljati margarin) a potom ih još malo rastanjiti.
  • Na sredinu staviti malu činiju, pa iseći kao na petoj slici, na 8 delova
  • Skloniti činiju, ona služi samo da se formira sredina pogače. Svaki deo zaseći po sredini i odseći ćoškove
  • Svaki rasečen deo uvrnuti prema unutra, a od ostataka napraviti veliku ružu i staviti je u sredinu.
  • Premazati jajetom, i posuti semenkama po želji, ostaviti još pola sata da naraste, a potom peći oko 15 minuta na 200 stepeni i još 10 na 180 stepeni da lepo porumeni.

Bonus saveti

Pre pripreme svi sastojci treba da odstoje pola sata na sobnoj temperaturi, da bi testo bilo vazdušastije.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam