Sastojci

800 g brašna
400 ml mlakog mleka
30 g Alfa svežeg kvasca
5 kašika ulja
2 cela jaja
2 kašike kisele pavlake
60 ml otopljenog maslaca
malo svete vode
1 kašičica soli
100 g brašna
60 g gustina
1 kašičica soli
100 ml hladne vode.
1.Kvasac razmutiti u malo mlakog mleka sa po kašičicom šećera i brašna i ostaviti da nadođe. U dubljem sudu prosejati brašno, pa mu dodati so, ulje, otopljeni maslac, preostalo mleko, jaja, kiselu pavlaku, malo svete vodice i nadošli kvasac. Umesiti glatko testo, prekriti ga čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da nadođe oko 40 minuta.
2.Dok testo odmara napraviti ukrase za kolač. Pomešati brašno i gustin, dodati im so, pa uz dolivanje vode umesiti čvršće testo. Od njega praviti različite ukrase- pletenice, modlicama vaditi oblike- srca, cvetove, zvezdice. Formirati ukrase u vidu grozdova, ptica, klasova pšenice ili po želji.
3.Nadošlo testo premesiti i podeliti na pola. Od prve polovine formirati tanku koru u okruglom plehu.
4.Drugu polovinu razvući u krug veličine tepsije u kojoj će se kolač peći. Unakrsno ga zarezati na po četiri trakice sa svih strana( videti sliku).
5.Svaku trakicu uplitati jednu ispod druge da se dobiju lepe pletenice. Kad se stigne do kraja, slepiti za sredinu kruga. Postupak ponavljati dok se pletenice ne završe sa svih strana.
6.Pažljivo preneti koru u pleh i dobro je spojiti sa prethodnom. Uz pomoć veće čase napraviti udubljenje u sredini. Od preostalog testa razviti koru, iseći je na krugove, pa po šest krugova spajati tako da se formiraju ružice. Tako formirati tri velike ružice i staviti ih u sredinu udubljenja.
7.Kolač ostaviti da malo naraste, pa ga premazati umućenim jajetom.
8.Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 190 stepeni oko 40 minuta.
9.Kolač malo prohladiti, pa uz pomoć mešavine od malo šećera i vode lepiti ukrase po obodu i površini kolača. Sve zajedno sušiti na 100 stepeni oko 20- ak minuta.
10.
11.
12.
13.
14.
15.