800 g brašna | |
400 ml mlakog mleka | |
30 g Alfa svežeg kvasca | |
5 kašika ulja | |
2 cela jaja | |
2 kašike kisele pavlake | |
60 ml otopljenog maslaca | |
malo svete vode | |
1 kašičica soli | |
100 g brašna | |
60 g gustina | |
1 kašičica soli | |
100 ml hladne vode. | |
1. | Kvasac razmutiti u malo mlakog mleka sa po kašičicom šećera i brašna i ostaviti da nadođe. U dubljem sudu prosejati brašno, pa mu dodati so, ulje, otopljeni maslac, preostalo mleko, jaja, kiselu pavlaku, malo svete vodice i nadošli kvasac. Umesiti glatko testo, prekriti ga čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da nadođe oko 40 minuta. |
2. | Dok testo odmara napraviti ukrase za kolač. Pomešati brašno i gustin, dodati im so, pa uz dolivanje vode umesiti čvršće testo. Od njega praviti različite ukrase- pletenice, modlicama vaditi oblike- srca, cvetove, zvezdice. Formirati ukrase u vidu grozdova, ptica, klasova pšenice ili po želji. |
3. | Nadošlo testo premesiti i podeliti na pola. Od prve polovine formirati tanku koru u okruglom plehu. |
4. | Drugu polovinu razvući u krug veličine tepsije u kojoj će se kolač peći. Unakrsno ga zarezati na po četiri trakice sa svih strana( videti sliku). |
5. | Svaku trakicu uplitati jednu ispod druge da se dobiju lepe pletenice. Kad se stigne do kraja, slepiti za sredinu kruga. Postupak ponavljati dok se pletenice ne završe sa svih strana. |
6. | Pažljivo preneti koru u pleh i dobro je spojiti sa prethodnom. Uz pomoć veće čase napraviti udubljenje u sredini. Od preostalog testa razviti koru, iseći je na krugove, pa po šest krugova spajati tako da se formiraju ružice. Tako formirati tri velike ružice i staviti ih u sredinu udubljenja. |
7. | Kolač ostaviti da malo naraste, pa ga premazati umućenim jajetom. |
8. | Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 190 stepeni oko 40 minuta. |
9. | Kolač malo prohladiti, pa uz pomoć mešavine od malo šećera i vode lepiti ukrase po obodu i površini kolača. Sve zajedno sušiti na 100 stepeni oko 20- ak minuta. |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |