*Potrebno za testo: 1.300gr brasna t 400 50gr svežeg kvasca 2 jaja 150ml ulja 100ml jogurta sobne temperature 600ml mlakog mleka (ili pola mleko a pola voda) 3 kašičice šećera 4 kašičice soli *za premazivanje: oko 100gr otopljenog margarina *za ukrase: 100gr oštrog brašna 1 puna kašika gustina 1 kašičica soli vode po potrebi *za premazivanje pogače: 1 jaje Postupak: Od navedenih sastojaka umesiti glatko testo. Pokriti krpom i ostavite ga da odmori oko 30 minuta. Izruciti testo na pobrašnjenu površinu, nežno premesiti i podeliti ga na 3 dela (dva ista, a jedan manji). Od svakog dela oformiti loptu. Jednu od te dve veće lopte pomoću oklagije razviti u pravougaonu koru. Poravnjati nožem sa svih strana (višak testa sačuvati). Premazati koru otopljenim margarinom a zatim je podeliti na 6 traka. Od svake trake umotati rolnu. Kalup prečnika 30cm premazati margarinom. Na sredinu postaviti manju loptu, a 6 rolnica u jednakom razmaku ređati oko nje. Od trece lopte razviti okruglu koru i kao za kifle podeliti na 6 trouglova. Pre savijanja u kiflu pica nozem na vrhu trougla napraviti 4 reza, preklopiti levi i desni ćosak na unutra i smotati kiflu. Ove reckave kifle postaviti izmedju rolnica. Sada uzeti testo koje je preostalo od ravnanja kore i napraviti pletenicu. Obaviti je oko centralnog dela. Pokriti pogaču i ostaviti je da raste oko 20 minuta. Premazati je umućenim jajetom. Polepiti ukrase i peći je u prethodno zagrejanoj rerni na 200C oko 15 minuta, a zatim jos 20 minuta na 170C. Posle 5 minuta izvaditi pogaču iz kalupa. Napomena: ukrasi za slavski kolač (pogaču) prave se dan ranije. Testo treba da je tvrđe, teksturom podseća na plastelin. Od njega se lako oblikuju ukrasi (ostatak koji se trenutno ne koristi držati uvijen u samolepljivu foliju da se ne suši). Tu su najčešće krst kao simbol vere, ptičice koje predstavljaju ukućane, grožđe, burence, klas žita, cvetovi… Ja nažalost nisam imala pečat, jer slavsku pogaču za našu slavu još uvek pravi moja svekrva. Ovo je prva slavska pogača koju sam ja sama napravila i jako sam ponosna.

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.