Pored sveće,vina i kuvanog žita,slavski kolač je jedna od najbitnijh stvari koje su neizostavne na svakoj slavskoj trpezi.Slavski kolač se obavezno mesi dan pre slave!
100 ml osvećene vodice | |
25 g svežeg Alfa kvasca | |
1 kašičica šećera | |
2 kašičice soli | |
50 ml ulje | |
900 g brašna | |
400 ml voda | |
1 žumance | |
1 kašika mleka | |
1 kašika ulja | |
40 g gustina | |
200 g brašna | |
1 kašičica soli | |
140 ml voda | |
3 kašike voda | |
1 kašika brašna | |
1 kašika ulje | |
1 kašika voda |
1. | Dan pre pripreme slavskog kolača potrebno je napraviti ukrase i ostaviti ih da se suše na sobnoj temperaturi. |
2. | Testo za ukrase se mesi tako što se od 40 g gustina,200 g brašna,1 kašičice soli i 140 ml vode zamesi tvrđe testo i ostavi u frižider da odstoji sat vremena.Zatim se od testa prave ukrasi po želji(pletenice,pečati,grozdovi,list,krst...). |
3. | Za testo:U 200 ml mlake vode rastvoriti svež Alfa kvasac,dodati šećer,1 kašiku brašna,izmešati i ostaviti da odstoji 10 minuta. |
4. | U dublju posudu usuti brašno,dodati so i izmešati.Uliti 200 ml mlake vode,osvećenu vodicu,dodati ulje,nadošli Alfa kvasac i zamesiti mekše testo.Prekriti providnom prianjajućom folijom i ostaviti da nadođe. |
5. | Nadošlo testo izručiti na pobrašnjdnu radnu površinu i podeliti na 6 delova.Svaki deo premesiti formirajući jufkice. |
6. | Pekač premazati margarinom i obložiti pek-papirom(pekač se premazuje margarinom kako se pek-papir ne bi pomerao) |
7. | Jednu jufku razviti na veličinu pekača i staviti je preko pek-papira. |
8. | Ostalih 5 jufki rasporediti preko rastanjenog testa.Prekriti kuhinjskom krpom i istaviti da nadođe. |
9. | Viljuškom sjediniti 1 žumance,1 kašiku ulja,1 kašiku mleka,pa premazati testo. |
10. | Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 60 minuta(prekriti alu-folijom i peći 30 minuta,a zatim ukloniti foliju i peći još 30 minuta). |
11. | Pečen slavski kolač izvaditi iz rerne i pomoću mehanizma za otvaranje skinuti obruč,spustiti pek-papir i na kolač nalepiti ukrase(ukrase lepiti mešavinom brašna i vode(2 kašike vode i 1 kašika brašna). |
12. | Vratiti u rernu na par minuta,ali smanjiti temperaturu na 100 stepeni kako bi se ukrasi zalepili,a da ne gore(da ostanu beli). |
13. | Slavski kolač izvaditi iz rerne. |
14. | Sjediniti 1 kašiku ulja i 1 kašiku vode,staviti na vatru da provri te skloniti sa vatre,pa kada se malo prohladi premazati vruć kolač(tako će slavski kolač dobiti sjaj i mekoću). |
Pošaljite komentar