Slavski kolač
Slavski kolač
Slavski kolač
Slavski kolač
Slavski kolač
Slavski kolač

Sastojci

100 ml osvećene vodice
25 g svežeg Alfa kvasca
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
50 ml ulje
900 g brašna
400 ml voda
1 žumance
1 kašika mleka
1 kašika ulja
40 g gustina
200 g brašna
1 kašičica soli
140 ml voda
3 kašike voda
1 kašika brašna
1 kašika ulje
1 kašika voda

Instrukcije

1.Dan pre pripreme slavskog kolača potrebno je napraviti ukrase i ostaviti ih da se suše na sobnoj temperaturi.
2.Testo za ukrase se mesi tako što se od 40 g gustina,200 g brašna,1 kašičice soli i 140 ml vode zamesi tvrđe testo i ostavi u frižider da odstoji sat vremena.Zatim se od testa prave ukrasi po želji(pletenice,pečati,grozdovi,list,krst...).
3.Za testo:U 200 ml mlake vode rastvoriti svež Alfa kvasac,dodati šećer,1 kašiku brašna,izmešati i ostaviti da odstoji 10 minuta.
4.U dublju posudu usuti brašno,dodati so i izmešati.Uliti 200 ml mlake vode,osvećenu vodicu,dodati ulje,nadošli Alfa kvasac i zamesiti mekše testo.Prekriti providnom prianjajućom folijom i ostaviti da nadođe.
5.Nadošlo testo izručiti na pobrašnjdnu radnu površinu i podeliti na 6 delova.Svaki deo premesiti formirajući jufkice.
6.Pekač premazati margarinom i obložiti pek-papirom(pekač se premazuje margarinom kako se pek-papir ne bi pomerao)
7.Jednu jufku razviti na veličinu pekača i staviti je preko pek-papira.
8.Ostalih 5 jufki rasporediti preko rastanjenog testa.Prekriti kuhinjskom krpom i istaviti da nadođe.
9.Viljuškom sjediniti 1 žumance,1 kašiku ulja,1 kašiku mleka,pa premazati testo.
10.Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 60 minuta(prekriti alu-folijom i peći 30 minuta,a zatim ukloniti foliju i peći još 30 minuta).
11.Pečen slavski kolač izvaditi iz rerne i pomoću mehanizma za otvaranje skinuti obruč,spustiti pek-papir i na kolač nalepiti ukrase(ukrase lepiti mešavinom brašna i vode(2 kašike vode i 1 kašika brašna).
12.Vratiti u rernu na par minuta,ali smanjiti temperaturu na 100 stepeni kako bi se ukrasi zalepili,a da ne gore(da ostanu beli).
13.Slavski kolač izvaditi iz rerne.
14.Sjediniti 1 kašiku ulja i 1 kašiku vode,staviti na vatru da provri te skloniti sa vatre,pa kada se malo prohladi premazati vruć kolač(tako će slavski kolač dobiti sjaj i mekoću).

Pored sveće,vina i kuvanog žita,slavski kolač je jedna od najbitnijh stvari koje su neizostavne na svakoj slavskoj trpezi.Slavski kolač se obavezno mesi dan pre slave!

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.