Kvasac alfa 1 kesica | |
Brasno 400 g | |
Pola šolje mleka | |
1 kasicka so | |
1 kasika sećera | |
4 komada zumanaca | |
20 g maslaca | |
1 korica limuna |
1. | U lonac od 1 litra izdrobiti 20 do 30 grama kvasca, nalijte ga s pola šolje mlakog mleka i prstima razmazati kvasac tako da nema grudvica. Zatim dodati malo soli, jednu kašiku šećera i malo brašna koliko da se dobije retko testo. Sud stavite blizu šporeta i ostavite dok kvasac ne uskisne i napuni lončić. Za to vreme prosejati 1 do 1,1/2 kilograma brašna, staviti ga u sud za mešenje (po mogućnosti ovaj sud upotrebljavati samo za mešenje slavskog kolača) i kod šporeta dobro zagrejati. Kad je kvasac nadošao početi mešenje. U brašnu napraviti udubljenje u sredini, dodati kvasac, 4 žumanceta, 2 do 3 kašike šećera, malo strugane kore od limuna i nekoliko kapi osveštane vodice pa sve to zamesiti dolivajući malo mleka, tako da se dobije testo srednje tvrdoće. Prilikom mešenja dodavati malo-pomalo rastopljenog maslaca, a takođe s vremena na vreme treba zamakati dlanove u rastopljeno maslac i tako masnim rukama mesiti (upotrebiti oko 100 g maslaca). Testo treba mesiti sve dok se ne odvaja od prstiju i dok se na njemu ne pojave klobuci, plikovi. Kada je testo dovoljno izrađeno izvadite ga iz suda, dno suda pospite brašnom i onda vratite testo u sud, prekrstite ga, pokrijte ga s nekoliko čistih salveta i ostavite na toplom mestu da uskisne. Kada je testo dostiglo dva puta svoju veličinu, pažljivo ga izručite na dasku pospite brašnom, lako ga rukama izradite u obliku okruglog hleba i stavite u okrugao kalup, koji je prethodno dobro podmazan maslacem i posut brašnom. Prilikom ovog premesivanja testo se ne sme mnogo pritiskivati, niti mesiti jer u tom slučaju neće narasti kolač. Kalup sa kolačem opet prekritjte salvetama i ostavite na toplom mestu da ponovo uskisne. Kada je kolač dovoljno narastao, pomažite ga razmućenim jajetom i ukrašavajte ukrasima od istog testa. |
Pošaljite komentar