Slavski kolač
Slavski kolač
Slavski kolač
Slavski kolač
Slavski kolač
Slavski kolač
Slavski kolač

Sastojci

25 g kvasac Vrenje
350 ml osveštane vode
1 kašikica šećera
1,5 kasikica soli
100 ml ulja
600 g brašna t-400
2 velike kašike gustina
1 velika kašika brašna
oko 100 ml mlake vode
1 komad jaje

Instrukcije

1.Od ukupne količine vode koja je mlaka,oduzeti malo da bi se razmutio kvasac sa kašikicom šećera.
2.Ostaviti kvasac da nadođe.U posudu za mešenje sipati pola količine brašna .Dodati ulje,so i ostatak vode.
3.Dodati nadošli kvasac pa postepeno dodavati ostatak brašna pa umesiti testo.Ostaviti testo na toplom mestu da se udvostruči.
4.Kada je testo naraslo podeliti ga na devet delova.Od svakog dela razvući trake pa ih napraviti da budu kao valjkovi.Šest komada uviti po dve.Onda od te tri krake napraviti pletenicu,i od preostale tri isto napraviti pletenicu.Onu veću smotati u krug u podmašćenu tepsiju a manju pletenicu staviti u sredinu.
5.Premazati umućenim jajetom.
6.Od gustina,brašna i vode umesiti testo.Vodu dodavati postepeno ,da ne bude previše mekano.Testo mora biti malo tvrđe.Od dobijenog testa praviti ukrase po želji pa ih staviti preko kolača.Ostaviti da odmori oko 15 minuta u toploj prostoriji a onda staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni.
7.Treba da se peče oko 30 minuta.

Za slavu obavezan je slavski kolač,svake godine napravim drugačiji oblik,kad mi dođe testo u ruke,proradi mašta

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.