Za testo: 500 ml voda 40 g Alfa kvasca 2 kašičice šećera 200 ml ulje 2 kašičice soli 1 kg brašna Za ukrase: 20 g gustina 100 g brašna 1 kašičica soli 70 ml voda Za lepljenje ukrasa: 60 ml voda 25 g brašna Priprema: U dublju posudu izmrviti Alfa kvasac,dodati 100 ml mlake vode,šećer,1 kašiku brašna,izmešati i ostaviti da odstoji 10 minuta. Zatim,dodati ulje,100 g brašna,uliti ostatak mlake vode(400 ml),posoliti,postepeno dodavati preostalo brašno i zamesiti mekše testo. Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 30 minuta. Nadošlo testo premesiti na pobrašnjenoj radnoj površini i staviti u dublju šerpu premazanu uljem i posutu brašnom. Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 20 minuta.(taman toliko koliko je potrebno da se zagreje rerna). Prekriti alu-folijom i šerpu sa testom staviti u zagrejanu reenu. Peći na 180 stepeni 45 minuta.Nakon toga skloniti foliju i peći još 20 minuta na 180 stepeni. Za ukrase: Od gustina,brašna soli i vode zamesiti testo i ostaviti da odstoji 30 minuta.Od testa praviti ukrase po sopstvenoj želji(krst,ružu,list…) Za lepljenje ukrasa: Razmutiti vodu i brašno. Izvaditi šerpu iz rerne i smesom od vode i brašna lepiti ukrase na slavskom kolaču. Vratiti na kratko u rernu-na desetak minuta,ali smanjiti temperaturu na 100 stepeni. Gotov slavski kokač izvaditi iz rerne,izručiti iz šerpe(kako se ne bi pokvasio),prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi. Komentar:U našem kraju običaj je da se po sredini slavskog kolača stavi bosiljak. Da smo živi i zdravi i da u zdravlju i sreći proslavljamo naše Krsne slave.Negujmo naše običaje i poštujmo našu veru i tradiciju!

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.