Testo za slavski kolac pravim kao za hleb ( kvasac+malo secera+ulje+brasno+so) S.kolac pravim iz delova i kako testo narasta ti delovi se spajaju i saraju kolac. Ukrase takodje pravim od kvasnog testa jer kad se ispece kolac oni budu meki kao dusa Posudu (u kojoj se samo kolac pece ) podmazem sa svih strana uljem. Testo podelim na pola. Prvu polovinu delim na cetiri dela i stavljam na dno posude. Drugu polovinu iskoristim za : ruzice ,krst ,slovo ,grozdje… Kako pravim kolac tako on narasta. Kada ga zavrsim ,pustim ga maksimalno da naraste i ubacujem u zagrejanu rernu. Kad je ispecen, premazem ga voda-ulje ,uvijem u krpu i stavim u kesu. I svake godine ima drugacije sare. Ove god.je ovakav ,prosle je bio sa grozdjem , pa sa srcima……….
Slavski kolač
od Vera Petrovicu Ostalo
Ocena
Loading...
Pošaljite komentar