Smazanci Danijela Žikić
Sastojci
- 50 ml mlake vode
- 1/2 kockice alfa kvasca
- 1 kašičica šećera
- 500 ml toplog mleka
- 1 kašika soli
- 2 kašike šećera
- 9 kašike ulja
- 1 kg belog glatkog brašna
- Fil: 130 g maslaca ili margarina
- 300 g kečapa
- 400 g šunke
- 200 g kačkavalja
- 100 g sira
- 1 jaje za premaz
- malo susama
Opis
- Priprema: U mlakoj vodi rastopiti kvasac sa kašičicom šećera.Ostaviti da naraste. U činiju sipati toplo mleko,dodati ulje,so i šećer. Izmešati.Dodati narasli kvasac.Postepeno dodavati brašno i umesiti mekano testo koje se ne lepi.Prekriti krpom i ostaviti da naraste. (Još je i bolja varijanta podmesiti testo pa ostaviti u frižideru da prenoći i sutradan izvaditi iz frižidera,ostaviti da odstoji oko 10 minuta.Postupak izrade je isti.Tako da se odlično pecivo dobija u obe varijante).
- Naraslo testo podeliti na četiri dela.Premesiti i oblikovati jufke.Ostaviti ih da odstoje oko 10 minuta.Uzeti jednu jufku razvući je tanko.Premazati maslacem sobne temperature,posuti kečapom,rendanom šunkom,rendanim kačkavaljem i sirom.Uročati testo u rolat.Ponoviti isti postupak sa preostale tri jufke.
- Rolate redjati u pleh obložen pek papirom.Svaki rolat zaseći na parčad željene veličine.Ostaviti rolate da odstoje dok se rerna zagreje na 200 C.Pre pečenja premazati umućenim jajetom i posuti susamom. Rolate peći oko 40 minuta. Služiti tople uz jogurt ili kiselo mleko. Prijatno!
Bonus saveti
Da,baš su smazanci! Tako brzo su smazani da je ime opravdalo ukus i izgled.Odličan doručak,užina ili večera.Dobro je što su izdašni, više od dva komada ne bi trebalo da pojedete😉Testo je mekano,slatkastog ukusa i baš se odlično slaže sa slanim filom.Možete i samo sir staviti,po ukusu,ko ne voli ostale sastojke.Nama su omiljeni ovog proleća,zato što su odlični.Probajte ,možda i Vama postanu omiljeni👌🙋
Komentari