Ovo je recept za jako fine kiflice slične kroasanima. Ne znam njihov originalan naziv. U mojoj svesci su još davno, mojim studentskim rukopisom, zabeležene pod ovim imenom. Pitate se zašto? Odgovor je jednostavan, recept sam dobila od tetke Rade koja je u to vreme živela u Smederevu. Priznajem da nisam baš kreativna pri dodeljivanju imena receptima i uglavnom se vodim time čiji je recept. Za testo: 1 kg brašna 200 ml mlake vode 1 sveži kvasac (Alfa) 1 kašičica šećera 500 ml mlakog mleka 3 žumanca 200 ml ulja 1 kašičica soli Za fil: 3 belanca 250 gr punomasnog kravljeg sira Za premazivanje testa: 250 gr margarina Za premazivanje kiflica: 1 jaje Postupak: Aktivirati kvasac sa malo mlake vode uz dodatak kašičice šećera. Prosejati brašno. U sredini napraviti udubljenje i u njega redom sipati sve sastojke za testom. Sve vreme mešati varjačom. Kada počne da se oblikuje kugla, odložiti varjaču i rukom domesiti testo. Pokriti i ostaviti na toplom da se udvostruči (oko 1h). Nadošlo testo kratko premesiti i podeliti na 12 jufki. Svaku razviti na veličinu malog tanjira i premazati margarinom sobne temperature. Poslednja se ne premazuje. Složiti jednu na drugu (odozgo ide ona poslednja koja nije premazana). Pokriti prozirnom folijom da se ne suši i ostaviti 10 minuta da odmori. Za to vreme umutiti šam od belanaca i lagano umešati sir. Razviti što veću koru prvougaonog oblika, debljine oko 5 mm. Iseći na trake širine oko 4 cm, a zatim na kvadrate pa svaki dijagonalno na trougao. Sledi uobičajeno filovanje i motanje kiflica. Kiflice ređati u pleh obložen pek papirom. Premazati ih umućenim jajetom, posuti susamom i na svaku staviti po komadić margarina. Ja nikad ne potrošim svih 250 gr margarina za premazivanje testa, tako da taman ostane za ovo. Kiflice se odmah peku, u prethodno zagrejanoj rerni na 250C prvih 10 minuta, pa još 15-20 minuta na 150C. Pečene stavljati uspravno u vanglu obloženu duplim slojem salveta (ja koristim plastičnu posudu za pranje voća jer ima rupice). Pokriti kuhinjskom krpom i zaboraviti na njih bar 5 minuta. Napomena: ko nema volje za motanje kiflica, može ih saviti kao rolnice. Biće jednako fine.

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.