Štrudla sa makom
Sastojci
- 1/2 alfa kvasca
- 2 kašike šećera
- 3 dl toplog mleka
- 650 g mekog brašna
- 180 g kisele pavlake
- 50 ml ulja
- 1 jaje
- 1 kašika rendane korice limuna
- 300 g šećera
- 5dl mleka
- 500 g mlevenog maka
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 jaje za premazivanje
Opis
- Sjedinite kvasac, 2 kašike šećera , malo brašna i 3 dl toplog mleka. Ostavite na toplom mestu da se kvasac aktivira. U posudu za mešenje sipajte ostatak brašna, napravite udubljenje, dodajte kiselu pavlaku, jaje, ulje, limunovu koricu i aktivirani kvasac. Umesite testo. Pokrijte posudu i ostavite je na toplom mestu oko pola sata. Dok testo odmara, pripremite nadev od maka. Prokuvajte šećer i mleko, pa dodajte mak i kuvajte nekoliko minuta. Umešajte vanilin šećer i ostavite mak da se ohladi. Naraslo testo podelite na dva dela i blago ga premesite sa malo brašna. Svaku polovinu testa razvijte na površini posutoj brašnom debljine oko 5 mm. Premažite sa polovinom maka i uvijte štrudle. Stavite ih u pleh obložen papirom za pečenje. Štrudle treba da stoje na toplom mestu 15-20 minuta. Premažite ih jajetom i pecite ih u zagrejanoj rerni na 175 stepeni 30-40 minuta. Prohlađene štrudle isecite i poslužite. Po želji ih možete posuti šećerom u prahu.
Bonus saveti
Štrudla je fina, meka, ukusna i dovoljno svečana da krasi prazničnu trpezu.
Komentari