Štrudla sa makom
Sastojci
- Za testo 1 kockica Alpha kvasca
- Malo soli
- 3 supene kašike šećera
- 3 žumanca
- 250gr ulja
- 500ml mleka
- Za šaku manje od 1kg brašna
- Za fil: 500gr mlevenog maka
- 500gr šećera
- 1 šolja od 250ml ulja
- 2 kesice vanil šećera
- 250ml mleka
Opis
- Pripremiti fil tako što ćete sastojke za fil kuvati oko 10-15 minuta. Ostavite fil da se hladi dok pripremate testo
- Izmrviti kvasac u 125ml mlakog mleka izmešanom sa 1 kašičicom šećera
- Kad kvasac nadođe, mleko i kvasac sjediniti sa brašnom , žumencima, soli, ostatkom šećera I mleka i zamesiti testo.
- Testo razviti u valjak, podeliti na 5 jednakih delova i od njih napraviti 5 jufkica
- Jufkice čuvati na sobnoj temperaturi oko 30-35min pokriveno kuhinjskom krpom prethodno opranom bez omekšivača,da testo nadođe.
- Kada je testo nadošlo, svaku jufkicu oklagijom razvući na radnoj površini koju ste prethodno posuli brašnom u pravougaonik tako da širinom odgovara širini pleha. Potrebno je pripremiti veliki pleh za šporet.
- Ovaj pravougaonik filovati umućenim filom
- Urolati testo
- Svih pet jufkica razvući, nafilovati, urolati, poređati u pleh I probosti viljuškom na nekoliko mesta
- Štrudlu peći na 200C oko 35 minuta
Komentari