I diše i miriše.Ako ste ljubitelji štrudli,preporučujem Vam da isprobate ovaj recept.Verujte,nećete se pokajati..Fantastičnog je ukusa i zato je moj omiljeni prolećni recept.
100 ml mleko | |
100 g jogurta | |
50 g margarina | |
30 g Alfa kvasca | |
5 kašika šećera | |
1/2 kašičice so | |
1 jaje | |
500 g brašna | |
150 g oraha | |
1 vanilin šećer | |
50 ml mleko | |
5 kašika šećera | |
1 žumance | |
po potrebi šećer u prahu | |
1. | U mlakom mleku rastvoriti alfa kvasac i ostaviti da odstoji par minuta. U dublju posudu usuti brašno,dodati so i izmešati. U brašno dodati rastvoren alfa kvasac,šećer,jogurt,omekšali margarin(sobne temperature),jaje i zamesiti testo. Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji dok se testo ne udvostruči. |
2. | U šerpu staviti mlevene orahe,dodati 5 kašika šećera,50 ml mleka,1 vanilin šećer i staviti na vatru. Mešati i kad orasi omekšaju skloniti sa vatre. Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i oklagijom razviti u oblik pravougaonika,pa premazati nadevom od oraha. |
3. | Urolati i staviti u kalup za hleb obložen pek-papirom. Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 30 minuta. Žumance razmutiti viljuškom i premazati štrudlu. |
4. | Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 40 minuta. Gotovu štrudlu izvaditi iz rerne,prekriti čistom kuhunjskom krpom i ostaviti da se prohladi. |
5. | Štrudlu izručiti iz kalupa i posuti šećerom u prahu. |
6. | Štrudlu seći,servirati i poslužiti. |
7. | |
8. | |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |