Potrebno je: 500g brašna, 20g svežeg kvasca, 1 kašičica šećera, 2.5 dl mleka, 1 jaje, malo soli, 1 kašika masti i 1 kesica vanilin šećera. Za filovanje: 2 žumanca, 100g kristal šećera i 100 g suvog grožđa. Za premazivanje: 1 žumance. Za posipanje: šećer u prahu. Priprema: U 2 dl mleka rastvoriti pola kockice (20 g) kvasca, dodati kašičicu šećera i 2 kašičice brašna pa ostaviti na toplom da nadođe. U 500 g brašna dodati malo soli, 1 jaje, 1 kašiku masti, vanilin šećer i nadošli kvasac pa zamesiti mekanije testo (po potrebi dodati 0.5 dl mleka). Podeliti na tri dela, oblikovati 3 loptice i ostaviti na toplom oko 20 minuta. Rastanjiti oklagijom, premazati filom od žumanca i šećera, posuti suvim groždjem i urolati. Tako još dva puta. Ostaviti da se odmara 15 minuta. Umotati prvu štrudlu u krug, oko nje drugu a na kraju i treću. Premazati žumancetom. Šerpu podmazati posuti brašnom i staviti štrudlu. Rernu zagrejati i peći dok lepo ne porumeni. Pečenu štrudlu posuti šećerom u prahu. Ukrasiti po ukusu. Ukusna je i topla i hladna. Ova štrudla je za celu porodicu i deo komšiluka, ima nekakav poseban ukus, mekana je lisnata…
Pošaljite komentar