Strugana ili rendana pogača
Sastojci
- 300 ml vode,
- 500 g brašna,
- pola kašičice šećera,
- 1 kašičica soli,
- pola kocke kvasca i
- 1 kašika masti.
- Za premazivanje:
- 1/2 kašike masti.
Opis
- Kvasac staviti u mlaku vodu, dodati sećer malo brašna i ostaviti da nadođe. U nadošli kvasac, dodati brašno, so, mast i mesiti testo oko desetak minuta. Oblikovati pogaču. Pogaču staviti u podmazanu tepsiju. Premažite celu pogaču sa pola kašike masti. Ostaviti da odstoji petnestak minuta taman dok se ugreje rerna. U zagrejanu rernu stavite pogaču da se peče na 250 stepeni oko petnaest min, zatim temperature smanjite na 200 stepeni i pecite jos desetak minuta. Izvadite pečenu pogaču iz tepsije. Posle pečenja odmah sledi struganje pogače. Za struganje se koristi renda. Stružu se gornja i donja strana pogače. Ostruganu pogaču ja sam odmah servirala da se proba. Izvrsna je, svi su bili oduševljeni tako je neobična.....
Komentari