Oduševite vaše ukućane i goste za predstojeće praznike i uživajte u mirisnom pecivu dok napolju padaju prve pahulje.:)
![DSC_0348-c Svečana pogača sa makom](https://mesimozajedno.rs/wp-content/uploads/2024/05/DSC_0348-c-scaled.jpg)
600 g brašna | |
1/2 kockice svežeg kvasca | |
1 ravna kašičica soli | |
2 kašike šećera | |
80 g omekšanog putera | |
2 jajeta | |
200 ml mleka | |
100 ml vode | |
1 žumance za premazivanje | |
listići badema za posipanje | |
Fil: | |
150 g mlevenog maka | |
60 g šećera | |
1 vanilin šećer | |
oko 100 ml toplog mleka |
1. | Razmutiti kvasac u malo tople vode ili mleka sa kašičicom šećera i brašna. Ostaviti na toplom da se kvasac aktivira. |
2. | U dubljoj posudi izmešati prosejano brašno, šećer i malo soli. Dodati pripremljeni kvasac, omekšani puter (zagrejati ga na najslabijoj temperaturi da se napola otopi), jaja, mlako mleko i vode koliko je potrebno da se zamesi glatko testo. Testo oblikovati u loptu, pokriti ga i ostaviti da odmara 20 minuta. |
3. | Dok se testo odmara, pripremiti fil. Izmešati mleveni mak sa šećerom i vanilin šećerom, preliti vrelim mlekom i sve lagano promešati. Dodati malo naribane korice limuna i ostaviti na stranu da se fil prohladi. Na kraju umešati kašiku pekmeza od višanja ili šljiva (fil bi trebalo da bude gušći). |
4. | Testo podeliti na 12 delova i oblikovati loptice. Svaku lopticu rastanjiti u krug, pa na sredinu staviti po kašiku pripremljenog fila. Skupiti krajeve testa u lopticu, preokrenuti je i blago spljoštiti dlanom vodeći računa da fil ne iscuri. Na isti način napraviti ostale pogačice. |
5. | Okrugli kalup (prečnika 24 cm) obložiti pek papirom ili podmazati puterom. Ređati pripremljene pogačice u krug tako da se malo preklapaju, a sredina neka ostane slobodna. Testo pokriti i ostaviti na toplom oko pola sata, a za to vreme će testo ispuniti kalup. |
6. | Pre pečenja, pogaču premazati žumancetom razmućenim sa malo mleka, a svaku drugu "pogačicu" posuti listićima badema. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 35-40 minuta a po potrebi pokriti papirom. Kad se pogača fino ispekla, pažljivo je izvaditi iz kalupa i staviti na rešetku da se potpuno ohladi. Posuti je šećerom u prahu po želji. Prijatno!:) |
7. | |
8. | |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |