Svečana pogača sa makom

Sastojci

  • 600 g brašna
  • 1/2 kockice svežeg kvasca
  • 1 ravna kašičica soli
  • 2 kašike šećera
  • 80 g omekšanog putera
  • 2 jajeta
  • 200 ml mleka
  • 100 ml vode
  • 1 žumance za premazivanje
  • listići badema za posipanje
  • Fil:
  • 150 g mlevenog maka
  • 60 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • oko 100 ml toplog mleka
  • malo naribane korice limuna
  • 1 puna kašika pekmeza od višanja ili šljiva

Opis

60'
40'
0
0
  • Razmutiti kvasac u malo tople vode ili mleka sa kašičicom šećera i brašna. Ostaviti na toplom da se kvasac aktivira.
  • U dubljoj posudi izmešati prosejano brašno, šećer i malo soli. Dodati pripremljeni kvasac, omekšani puter (zagrejati ga na najslabijoj temperaturi da se napola otopi), jaja, mlako mleko i vode koliko je potrebno da se zamesi glatko testo. Testo oblikovati u loptu, pokriti ga i ostaviti da odmara 20 minuta.
  • Dok se testo odmara, pripremiti fil. Izmešati mleveni mak sa šećerom i vanilin šećerom, preliti vrelim mlekom i sve lagano promešati. Dodati malo naribane korice limuna i ostaviti na stranu da se fil prohladi. Na kraju umešati kašiku pekmeza od višanja ili šljiva (fil bi trebalo da bude gušći).
  • Testo podeliti na 12 delova i oblikovati loptice. Svaku lopticu rastanjiti u krug, pa na sredinu staviti po kašiku pripremljenog fila. Skupiti krajeve testa u lopticu, preokrenuti je i blago spljoštiti dlanom vodeći računa da fil ne iscuri. Na isti način napraviti ostale pogačice.
  • Okrugli kalup (prečnika 24 cm) obložiti pek papirom ili podmazati puterom. Ređati pripremljene pogačice u krug tako da se malo preklapaju, a sredina neka ostane slobodna. Testo pokriti i ostaviti na toplom oko pola sata, a za to vreme će testo ispuniti kalup.
  • Pre pečenja, pogaču premazati žumancetom razmućenim sa malo mleka, a svaku drugu "pogačicu" posuti listićima badema. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 35-40 minuta a po potrebi pokriti papirom. Kad se pogača fino ispekla, pažljivo je izvaditi iz kalupa i staviti na rešetku da se potpuno ohladi. Posuti je šećerom u prahu po želji. Prijatno!:)

Bonus saveti

Oduševite vaše ukućane i goste za predstojeće praznike i uživajte u mirisnom pecivu dok napolju padaju prve pahulje.:)

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam