Svečane pogačice
Sastojci
- 800 g brašna
- 40 g Vrenje kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 5 kašika ulja
- 450 ml mlake kisele vode
- 100 g brašna
- 100 g gustina
- 1 kašičica soli.
Opis
- Kvasac razmutiti u malo mlake vode sa po kašičicom šećera i brašna i ostaviti da nadođe. U dubljem sudu prosejati brašno, pa mu dodati so, ulje, mlaku kiselu vodu i nadošli kvasac. Ukoliko je potrebno, doliti još malo vode. Umesiti glatko testo, prekriti ga čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da nadođe oko 40 minuta.
- Dok testo odmara napraviti ukrase od beskvasnog testa. Pomešati brašno i gustin, dodati im so, pa uz dolivanje vode umesiti čvršće testo. Od njega praviti različite ukrase- pletenice, modlicama vaditi oblike- srca, cvetove, zvezdice. Tokom izrade ukrasa, prepustiti se mašti.
- Nadošlo testo razviti u koru debljine prsta. Modlama u obliku srca i kruga vaditi pogačice. Postupak ponavljati sve dok ima testa. Formirane pogačice ređati u pleh obložen pek papirom i ostaviti da malo odstoje kako bi narasle. Po želji, narasle pogačice premazati sa malo ulja.
- Peći ih u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni oko 25 minuta.
- Uz pomoć vode, ukrase zalepiti po površini ispečenih pogačica. rernu uključiti na 100 stepeni. pogačice vratiti u zagrejanu rernu nekih 15- ak minuta, tj.onoliko koliko je potrebno da se ukrasi lepo osuše i stegnu.
Komentari