800 g brašna | |
40 g Vrenje kvasca | |
1 kašičica šećera | |
1 kašičica soli | |
5 kašika ulja | |
450 ml mlake kisele vode | |
100 g brašna | |
100 g gustina | |
1 kašičica soli. | |
1. | Kvasac razmutiti u malo mlake vode sa po kašičicom šećera i brašna i ostaviti da nadođe. U dubljem sudu prosejati brašno, pa mu dodati so, ulje, mlaku kiselu vodu i nadošli kvasac. Ukoliko je potrebno, doliti još malo vode. Umesiti glatko testo, prekriti ga čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da nadođe oko 40 minuta. |
2. | Dok testo odmara napraviti ukrase od beskvasnog testa. Pomešati brašno i gustin, dodati im so, pa uz dolivanje vode umesiti čvršće testo. Od njega praviti različite ukrase- pletenice, modlicama vaditi oblike- srca, cvetove, zvezdice. Tokom izrade ukrasa, prepustiti se mašti. |
3. | Nadošlo testo razviti u koru debljine prsta. Modlama u obliku srca i kruga vaditi pogačice. Postupak ponavljati sve dok ima testa. Formirane pogačice ređati u pleh obložen pek papirom i ostaviti da malo odstoje kako bi narasle. Po želji, narasle pogačice premazati sa malo ulja. |
4. | Peći ih u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni oko 25 minuta. |
5. | Uz pomoć vode, ukrase zalepiti po površini ispečenih pogačica. rernu uključiti na 100 stepeni. pogačice vratiti u zagrejanu rernu nekih 15- ak minuta, tj.onoliko koliko je potrebno da se ukrasi lepo osuše i stegnu. |
6. | |
7. | |
8. | |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |