Svečane punjene loptice
Sastojci
- 600 g brašna
- 30 s svežeg kvasca Vrenje
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 2 jaja
- 250 ml mleka
- 50 ml ulja
- 200 g rendane šunke
- 200 g rendanog kačkavalja
- 2 kašike kisele pavlake
- 1 žumance
- malo ulja
- po želji susama.
Opis
- Kvasac rastopiti u malo toplog mleka zajedno sa po kašićicom šećera i kašićicom brašna. Ostaviti da nadođe. Brašno prosejati, pa mu dodati nadošli kvasac, jaja, ulje, preostalo mleko i malo soli. Umesiti glatko testo. Ostaviti ga da odstoji oko 30- 40 minuta.
- U međuvremenu, izrendati šunku i kačkavalj, pa im dodati kiselu pavlaku i sve sjediniti.
- Nakon tog vremena, testo razviti u jednu pravougaonu koru. Okruglom modlom vaditi krugove. Na svaki staviti pomalo nadeva. Zatvoriti sa donje strane i oblikovati lopticu. Tako raditi sve dok ima materijala.
- Dobijene loptice ređati unutar obruča u obliku srca( jedan manji kalup i drugi veći). Oba kalupa popuniti, pa ostaviti da sve lepo naraste.
- Premazati ih umućenim žumancetom, posuti susamom i peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko pola sata.
- Kad se sasvim ohlade, izvući pažljivo iz kalupa, pa služiti.
Komentari