400 ml mleka | |
250 ml kisele vode | |
1 čaša jogurta | |
100 ml ulja | |
1 kockica Alfa kvasca | |
1 kesica praška za pecivo | |
3 jaja | |
1 kašika šećera | |
2 kašike soli | |
200 gr margarina | |
brašno po potrebi | |
Za premazivanje: | |
1 žumance | |
1 kašika kisele vode | |
2 kašike ulja |
1. | U mlako mleko izmrviti kvasac,sipati šećer i malo brašna i ostaviti na naraste oko 5 minuta.U posudu za mešenje sipati malo brašna, umućena jaja,jogurt,so,prašak za pecivo,kiselu vodu i ulje.Dodajte narastao kvasac i postepeno dodavajući brašno umesite meko i glatko testo.Testo pokrijte krpom i ostavite da narasta 20 minuta na toplom. |
2. | Naraslo testo podelite na 1 manji i 1 veći deo. |
3. | Manji deo podelite na tri dela,razvucite oklagijom i isecite na tri trake.Od traka ispletite kiku,umotajte je i stavite na sredinu tepsije. |
4. | Veći deo razvučite u ploču,premažite margarinom i uvijte u rolat.Rolat mestimično izbušite viljuškom i sečite parčiće rebrastim nožem. |
5. | Parčiće rolata ređajte poprečno oko kike u dva nivoa kao na slici.Ostavite na toplom da narasta oko 20 minuta pa premažite umućenim žumancetom sa uljem i kiselom vodom.Pospite kukuruznim grizom i šljokicama i pečite 15 minuta na 220 C,25 minuta na 200 C i 10 minuta na 180 C. |
6. | |
7. | |
8. | |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |