Za testo: 250g brašna 28g smeđeg šećera 1 kesica rum šećera 3g suvog kvasca 5g soli 170ml mleka 25g maslaca 10g kakaa 15ml mleka Za filovanje: nugat namaz po izboru U posudi za mešenje sjediniti brašno, šećer, rum šećer, suvi kvasac i so dodajući postepeno mlako mleko. Testo će biti pomalo lepljivo, ali ništa ne brinite. Samo ga ušuškajte samolepljivom folijom i ostavite 20 minuta da krene. Nakon toga treba mu dodati maslac i još malo mesiti (oko desetak minuta) da se dobije elastično testo koje se ne lepi. Odmah ga podeliti na dva jednaka dela. Prvi oblikovati u lopticu, a drugom dodati mešavinu kakaa i mleka, pa dobro izraditi da se ujednači boja. Oblikovati i drugi deo u lopticu. Pokriti obe loptice prijanjajućom folijom i odložiti na 30 minuta. Blago ih pritisnuti prstima da izađe vazduh, pa ponovo oblikovati loptice, pokriti ih samolepljivom folijom i pustiti 15 minuta da odmore. Svaku lopticu odvojeno razviti na dimenzije 15×20. Svetlu koru premazati nugat namazom, prekriti tamnim delom i blago preći oklagijom da se zalepe. Na užoj strani iseći 10 traka, ostavljajući 1/4 sa vrha ne isečenu. Uzimati po 2 susedne trake i uviti ih na suprotne strane 3-4 puta. Gornji deo po potrebi malo proširiti. Premazati nugat namazom i uviti kao rolat (početi od ravnog dela). Staviti u pleh za hleb premazan maslacem, dimenzija 25x7cm. Sledi poslednje narastanje (30 minuta). Premazati hladnom vodom pomoću četkice i peći 20 minuta u predhodno zagrejanoj rerni na 180°C. Temperaturu i vreme pečenja prilagoditi svojoj rerni. Pečeni hleb odmah pažljivo izvaditi na rešetku za hlađenje i ostaviti da se sasvim ohladi. Pre služenja posuti limun šećerom u prahu.

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.