200ml tople vode | |
200g jogurta | |
1 jaje | |
Pola kocke svežeg Alfa kvasca | |
1,5 kašičica soli | |
1 kašičica šećera | |
550-600g pšeničnog brašna | |
100g margarina | |
1 jaje | |
2-3 kašike susama |
1. | Razmutite kvasac u toploj vodi. Dodajte so i šećer. Zatim dodajte jaje i jogurt i dobro sjedinite. Postepeno dodajte brašno i umesite testo. Pokrijte suvom kuhinjskom krpom i ostavite da naraste 15-20min. Nakon tog vremena pospite malo brašna i blago premesite. Ponovo ostavite da naraste desetak minuta. Nadošlo testo podelite na 4 jednaka dela. Margarin otopite do gustine jogurta. Prvi deo testa oklagijom razvucite u koru i premažite 1/4 margarina, drugi deo testa razvucite, premažite margarinom i stavite preko prve kore. Postupak ponovite sa preostala dva dela testa s tim što četvrtu koru ne premazujete margarinom. Tako složeno testo razvucite u jednu veliku koru, premažite margarinom, urolajte i presecite rolat po dužini ali tako da ostane spojeno 2-3cm na jednom kraju. Upletite jednu traku oko druge a zatim obmotajte u krug oblikujući pogaču. Prebacite pogaču na papir za pečenje a zatim sa sve papirom prebacite u tepsiju. Pokrijte i ostavite da naraste oko 20min. Za to vreme uključite rernu da se zagreje na 180 stepeni. Naraslu pogaču premažite umućenim jajetom, pospite susamom i ubacite da se peče. Pecite oko pola sata. |