Uskrsnja gnezda

Sastojci

  • 1 kg brasna, tip 400
  • kocka kvasca
  • 300 ml mleka
  • 300 ml vode
  • 6 kasika ulja
  • 2 kasicice secera
  • 3 kasicice soli
  • 4 kasicice susama
  • 150 g namaznog margarina
  • 2 zumanca

Opis

120'
15'
0
0
  • U mlakom mleku rastvoriti 1 kasiku brasna, secer i kvasac. Kada kvasac nadodje, izruciti ga u vanglu sa brasnom i dodati so, ulje i mlaku vodu. Umesiti testo, tako da bude mekano. Prebaciti testo u nauljenu posudu i ostaviti na toplo mesto oko 15 minuta. Testo ponovo premesiti i podeliti ga na 9 delova, od kojih treba napraviti jufkice. Premazati ih sa malo ulja i pokriti plasticnom folijom, pa ih ostaviti oko 15 minuta da narastu. Jednu jufkicu ostaviti, a svaku od preostalih osam podeliti na dva dela. Zatim svaku od te dve polovine podeliti na 4 dela, pa oklagijom svaku cetvrtinu razviti u krug. Posluzavnik prekriti pek papirom, pa prvu kruznicu preneti na njega, a zatim je bogato premazati margarinom. Preko nje preneti drugu koru i postupak ponoviti, zatim trecu i na kraju cetvrtu. To isto posloziti na drugi deo posluzavnika od druge polovine testa, pa ostaviti u frizider oko desetak minuta. Zatim izvaditi iz frizidera i ostrim nozem iseci ivicu u sirini od jednog centimetra. Zatim sredisnji deo testa razrezati na 8 jednakih delova kao na slici, od sredine prema ivici, do 1 cm od ivice. Komad testa koji smo odsekli urolati u krug i staviti po ivici naseg kruznog testa. Zatim uhvatiti vrh presecenog trougla, podici ga prema sebi i progurati kroz preseceni otvor i vratiti na kraj testa preko urolanog dela, kao na slici. Za drugi red gnezda, postupak ponoviti sa drugom polovinom testa koje je bilo u frizideru, ali njegov precnik treba da bude manji. Od jedne jufke, one rezervne, koju smo izdvojili, uzeti deo testa i popuniti centralni deo gnezda, a ostatak od nje ce nam posluziti i za ostala gnezda. U sredini napraviti udubljenje za jaja. Postupak ponoviti i za preostala gnezda, pa ih poredjati na pek papir, premazati zumancetom, posuti susamom i peci u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 15 minuta. Ova gnezda su mi najlepsa spona sa detinjstvom i porodicnim okupljanjima, jer ih je mama uvek pravila za sve nas, njene pilice. A kada smo otisli iz porodicnog gnezda i svili svoje domove, sa sobom smo poneli toplinu i mamin recept, koji sada raduje nase pilice i cini ih srecnim. Neprocenjivo je gledati ih kako jaja stavljaju u gnezda i raduju se mekanim zalogajima u kojima ce uzivati nakon tradicionalnog kucanja jajima.

Bonus saveti

Ako imate super domacicu, multipraktik, odnosno veliki mikser, testo mozete mesiti i u njoj, oko 10 minuta.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam