Uskršnja pogača

Sastojci

  • 1 kg mekog brašna
  • 2 kašičice soli
  • 3 cela jajeta
  • 3 žumanceta
  • 250-300 grama šećera
  • 1 alfa kvasac (42 grama)
  • Kora i sok od jedne narandže
  • Kora od jednog limuna
  • 2 vanilin šećera
  • 0.5 dcl ruma
  • 3 kašike masti
  • 1/3 margarina
  • 5 kašika ulja
  • 2 dcl mleka
  • 100 grama suvog grožđa
  • Dodatni materijal:
  • 1.5 dcl vode za kvasac
  • Jedno jaje za premazivanje
  • 50 grama margarina

Opis

60'
45'
0
0
  • Kvasac izmrviti, dodati mu 1.5 dcl vode i kašičicu šećera. Ostaviti da nadođe.
  • U dublju posudu staviti prosejano brašno.
  • Margarin, mast, ulje i šećer posebno sjediniti i tako sjedinjeno dodati u brašno.
  • Toj smesi dodati jaja izmućena viljuškom, koru i sok od jedne narandže kao i koru od limuna.
  • Potom dodati toplo mleko, vanilin šećer i rum.
  • Na kraju dodati nadošli kvasac i prethodno oprano i dobro isceđeno suvo grožđe. Sve zajedno dobro umesiti.
  • Pripremljeno testo dobro utopliti i ostaviti na toplom da nadođe.
  • Nadošlo testo istresti na pobrašnjenu površinu i razdvojiti ga na dve ili četiri jufke (po Vašoj želji).
  • Svaku jufku ponovo premesiti, malo rastanjiti, premazati margarinom, preklopiti formirajući loptice i ostaviti ih oko pola sata da odmore.
  • Nakon toga, svaku jufku pri vrhu preseći makazama (horizontalno i vertikalno) i premazati jednim prethodno umućenim jajetom.
  • Peći na 200 stepeni 15 do 20 minuta, pa potom smanjiti na 150 stepeni još 20ak minuta. Ukoliko tokom pečenja, a u zavisnosti od rerne, pogače počnu dobijati prepečeniju boju kore, možete preko staviti aluminijumsku foliju i ostaviti ih još malo da se peku, sve zajedno oko 45 minuta.
  • Mogu se peći dve po dve u manjim okruglim plehovima (24cm) podmazanim sa malo margarina. Takođe, možete peći i dve veće pogače. Kada se ispeku, pokriti ih krpom.

Bonus saveti

Kada dođe proleće i kada zraci sunca koji iz dana u dan bivaju sve jači, sve se u meni budi. Budi se inspiracija, motivacija, bude se lepe uspomene. Baš u proleće, uoči jednog od najlepših praznika, Uskrsa, setim se bakinog zelenog kredenca u kome se nalazila kutija sa mnogo mirišljavih dodataka za kolače i peciva koja su za nas s ljubavlju pripremana. A danas, moja sveska sa otiscima raznih filova i brašna, sa mnogo različitih recepata, krije u sebi jedan poseban i celoj porodici drag i omiljen recept koji obavezno pripremam za uskršnje praznike- Uskršnje pogače. To je predivan prolećni period kada je cela porodica na okupu i zajedno uživamo uz neodoljivi, očaravajući ukus i miris pogača koji se celom kućom širi. Pogače se prosto tope u ustima i uvek se traži kriška više, a nama samo preostaje da se prepustimo stvaranju zajedničkih trenutaka u dobrom raspoloženju i ukusnom zalogaju!

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam