Sastojci

720 g brašna
40 g svežeg Vrenje kvasca
400 ml mleka
2 kašičice šećera
1 kašičica soli
1 kesica praška za pecivo
1 jaje + jedno žumance
70 g otopljenog maslaca.
1.U mlakom mleku razmutiti kvasac sa šećerom I malo brašna. Ostaviti da nadođe oko pet minuta.
2.Nakon pet minuta dodati nadošlom kvascu jaje, brašno, prašak za pecivo, so, pa umesiti glatko testo. Odmah ga podeliti na tri loptice od po 200 g i jednu manju lopticu. Prekriti ih čistom kuhinjskom krpom I ostaviti da odstoje oko 20- ak minuta.
3.Nakon tog vremena, tri veće loptice razviti u pravougaonike dimenzija 21× 30 cm. Ređati jedan preko drugog, a između premazivati otopljenim maslacem( poslednju razvučenu koru ne premazivati). Malo još razviti testo, pa ga sa obe strane iseći na trakice, ali tako da sredina ostane cela.
4.Zatim trakice preklapati jednu preko druge kako bi se dobio izgled pletenice.
5.Dobijenu pletenicu staviti u tepsiju prečnika 28 cm, ali tako da se od nje formira krug sa otvorom u sredini.
6.Od preostalog testa razviti pravougaonu koru dužine 80 cm. Premazati je sa malo maslaca, pa uviti u rolat.
7.Rolat prepoloviti poprečno, tako da se dobiju dve trake. Onda I njih uplesti u spiralu pletenicu i rasporediti oko pletenice u tepsiji ( po obodu).
8.Ostaviti da pogača nadođe nekoliko minuta, a onda je premazati umućenim žumancetom sa malo ulja.
9.Od aluminijumske folije napraviti lopticu i premazati je uljem sa svih strana. Dobijenu lopticu staviti u središnji deo pogače ( gde je otvor). Deset minuta nakon pečenja, " lopticu " izvući I nastaviti sa pečenjem.
10.Pogaču peći u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni oko 35 minuta.
11.Malo je prohladiti, pa u sredini staviti uskršnje jaje.
12.
13.
14.
15.