720 g brašna | |
40 g svežeg Vrenje kvasca | |
400 ml mleka | |
2 kašičice šećera | |
1 kašičica soli | |
1 kesica praška za pecivo | |
1 jaje + jedno žumance | |
70 g otopljenog maslaca. | |
1. | U mlakom mleku razmutiti kvasac sa šećerom I malo brašna. Ostaviti da nadođe oko pet minuta. |
2. | Nakon pet minuta dodati nadošlom kvascu jaje, brašno, prašak za pecivo, so, pa umesiti glatko testo. Odmah ga podeliti na tri loptice od po 200 g i jednu manju lopticu. Prekriti ih čistom kuhinjskom krpom I ostaviti da odstoje oko 20- ak minuta. |
3. | Nakon tog vremena, tri veće loptice razviti u pravougaonike dimenzija 21× 30 cm. Ređati jedan preko drugog, a između premazivati otopljenim maslacem( poslednju razvučenu koru ne premazivati). Malo još razviti testo, pa ga sa obe strane iseći na trakice, ali tako da sredina ostane cela. |
4. | Zatim trakice preklapati jednu preko druge kako bi se dobio izgled pletenice. |
5. | Dobijenu pletenicu staviti u tepsiju prečnika 28 cm, ali tako da se od nje formira krug sa otvorom u sredini. |
6. | Od preostalog testa razviti pravougaonu koru dužine 80 cm. Premazati je sa malo maslaca, pa uviti u rolat. |
7. | Rolat prepoloviti poprečno, tako da se dobiju dve trake. Onda I njih uplesti u spiralu pletenicu i rasporediti oko pletenice u tepsiji ( po obodu). |
8. | Ostaviti da pogača nadođe nekoliko minuta, a onda je premazati umućenim žumancetom sa malo ulja. |
9. | Od aluminijumske folije napraviti lopticu i premazati je uljem sa svih strana. Dobijenu lopticu staviti u središnji deo pogače ( gde je otvor). Deset minuta nakon pečenja, " lopticu " izvući I nastaviti sa pečenjem. |
10. | Pogaču peći u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni oko 35 minuta. |
11. | Malo je prohladiti, pa u sredini staviti uskršnje jaje. |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |