Uskršnja pogača

Sastojci

  • 720 g brašna
  • 40 g svežeg Vrenje kvasca
  • 400 ml mleka
  • 2 kašičice šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 jaje + jedno žumance
  • 70 g otopljenog maslaca.

Opis

50'
35'
0
0
  • U mlakom mleku razmutiti kvasac sa šećerom I malo brašna. Ostaviti da nadođe oko pet minuta.
  • Nakon pet minuta dodati nadošlom kvascu jaje, brašno, prašak za pecivo, so, pa umesiti glatko testo. Odmah ga podeliti na tri loptice od po 200 g i jednu manju lopticu. Prekriti ih čistom kuhinjskom krpom I ostaviti da odstoje oko 20- ak minuta.
  • Nakon tog vremena, tri veće loptice razviti u pravougaonike dimenzija 21× 30 cm. Ređati jedan preko drugog, a između premazivati otopljenim maslacem( poslednju razvučenu koru ne premazivati). Malo još razviti testo, pa ga sa obe strane iseći na trakice, ali tako da sredina ostane cela.
  • Zatim trakice preklapati jednu preko druge kako bi se dobio izgled pletenice.
  • Dobijenu pletenicu staviti u tepsiju prečnika 28 cm, ali tako da se od nje formira krug sa otvorom u sredini.
  • Od preostalog testa razviti pravougaonu koru dužine 80 cm. Premazati je sa malo maslaca, pa uviti u rolat.
  • Rolat prepoloviti poprečno, tako da se dobiju dve trake. Onda I njih uplesti u spiralu pletenicu i rasporediti oko pletenice u tepsiji ( po obodu).
  • Ostaviti da pogača nadođe nekoliko minuta, a onda je premazati umućenim žumancetom sa malo ulja.
  • Od aluminijumske folije napraviti lopticu i premazati je uljem sa svih strana. Dobijenu lopticu staviti u središnji deo pogače ( gde je otvor). Deset minuta nakon pečenja, " lopticu " izvući I nastaviti sa pečenjem.
  • Pogaču peći u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni oko 35 minuta.
  • Malo je prohladiti, pa u sredini staviti uskršnje jaje.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam