Uskršnja pogača
Sastojci
- 720 g brašna
- 40 g svežeg Vrenje kvasca
- 400 ml mleka
- 2 kašičice šećera
- 1 kašičica soli
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 jaje + jedno žumance
- 70 g otopljenog maslaca.
Opis

- U mlakom mleku razmutiti kvasac sa šećerom I malo brašna. Ostaviti da nadođe oko pet minuta.
- Nakon pet minuta dodati nadošlom kvascu jaje, brašno, prašak za pecivo, so, pa umesiti glatko testo. Odmah ga podeliti na tri loptice od po 200 g i jednu manju lopticu. Prekriti ih čistom kuhinjskom krpom I ostaviti da odstoje oko 20- ak minuta.
- Nakon tog vremena, tri veće loptice razviti u pravougaonike dimenzija 21× 30 cm. Ređati jedan preko drugog, a između premazivati otopljenim maslacem( poslednju razvučenu koru ne premazivati). Malo još razviti testo, pa ga sa obe strane iseći na trakice, ali tako da sredina ostane cela.
- Zatim trakice preklapati jednu preko druge kako bi se dobio izgled pletenice.
- Dobijenu pletenicu staviti u tepsiju prečnika 28 cm, ali tako da se od nje formira krug sa otvorom u sredini.
- Od preostalog testa razviti pravougaonu koru dužine 80 cm. Premazati je sa malo maslaca, pa uviti u rolat.
- Rolat prepoloviti poprečno, tako da se dobiju dve trake. Onda I njih uplesti u spiralu pletenicu i rasporediti oko pletenice u tepsiji ( po obodu).
- Ostaviti da pogača nadođe nekoliko minuta, a onda je premazati umućenim žumancetom sa malo ulja.
- Od aluminijumske folije napraviti lopticu i premazati je uljem sa svih strana. Dobijenu lopticu staviti u središnji deo pogače ( gde je otvor). Deset minuta nakon pečenja, " lopticu " izvući I nastaviti sa pečenjem.
- Pogaču peći u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni oko 35 minuta.
- Malo je prohladiti, pa u sredini staviti uskršnje jaje.
Komentari