Uskršnje gnezdo

Sastojci

  • 1 kg brašna
  • 70 g šećera
  • 1 kašičica soli
  • 50 ml ulja
  • 30 g svežeg Alfa kvasca
  • 600 ml vode
  • 1 žumance

Opis

80'
25'
0
0
  • Brašno prosejati, pa mu dodati šećer, so, izmrvljeni kvasac. Dodati ulje I vodu, pa umutiti mikserom. Ostaviti testo da odstoji oko 45 minuta.
  • Nadošlo testo podeliti na loptice težine oko 80 grama. Ostaviti ih da odstoje oko 10- ak minuta.
  • Svaku lopticu razviti u tanku okruglu koru. Zatim uviti u rolnicu. Ostaviti da odstoje oko 5- 10 minuta.
  • Odstojale rolnice razviti u tanku traku. Uzimati po pet trakica. Poslednju trakicu prebaciti da bude prva, a prvu staviti između druge i treće, pa uplitati pletenicu.
  • Krajeve spojiti tako da se dobije izgled venčića. Postupak ponavljati i sa preostalim testom. Ostaviti da odstoji oko 10- ak minuta, pa premazati umućenim žumancetom.
  • Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni oko 25 minuta.

Bonus saveti

Jedno od omiljenih uskršnjih peciva koje spremam sa svojom ćerkicom i kome se ona uvek raduje. A sem dobre zabave u kuhinji, deci na ovaj način prenosimo i ljubav prema tradiciji, pripremi domaće hrane i iznad svega- stvaramo uspomene kojih će se uvek rado sećati.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam