Uskršnje gnezdo
Sastojci
- 1 kg brašna
- 70 g šećera
- 1 kašičica soli
- 50 ml ulja
- 30 g svežeg Alfa kvasca
- 600 ml vode
- 1 žumance
Opis
- Brašno prosejati, pa mu dodati šećer, so, izmrvljeni kvasac. Dodati ulje I vodu, pa umutiti mikserom. Ostaviti testo da odstoji oko 45 minuta.
- Nadošlo testo podeliti na loptice težine oko 80 grama. Ostaviti ih da odstoje oko 10- ak minuta.
- Svaku lopticu razviti u tanku okruglu koru. Zatim uviti u rolnicu. Ostaviti da odstoje oko 5- 10 minuta.
- Odstojale rolnice razviti u tanku traku. Uzimati po pet trakica. Poslednju trakicu prebaciti da bude prva, a prvu staviti između druge i treće, pa uplitati pletenicu.
- Krajeve spojiti tako da se dobije izgled venčića. Postupak ponavljati i sa preostalim testom. Ostaviti da odstoji oko 10- ak minuta, pa premazati umućenim žumancetom.
- Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni oko 25 minuta.
Bonus saveti
Jedno od omiljenih uskršnjih peciva koje spremam sa svojom ćerkicom i kome se ona uvek raduje. A sem dobre zabave u kuhinji, deci na ovaj način prenosimo i ljubav prema tradiciji, pripremi domaće hrane i iznad svega- stvaramo uspomene kojih će se uvek rado sećati.
Komentari