Lisnati hleb
Sastojci
- 300 ml mleko
- 30 g svežeg Alfa kvasca
- 600 g brašna
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 50 ml ulje
- 2 jajeta
- 1 belance
- 1 žumance
- 1 kašika mleko
- 80 g margarina(maslaca)
Opis
- U mlako mleko dodati izmrvljen Alfa kvasac,šećer,1 kašićicu brašna,izmešati i ostaviti da nadođe. U dublju posudu usuti 300 g brašna,dodati so i izmešati. Zatim umešati rastvoren Alfa kvasac,dodati ulje,jaja,belance,izmešati i uz postepeno dodavanje preostale količine brašna(300 g) zamesiti mekše testo. Prekriti providnom prianjajućom folijom i ostaviti da odstoji pola sata.
- Testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu,premesiti i oklagijom razviti u oblik pravougaonika. Premazati omekšalim margarinom i iseći na kocke(veličina kocki zavisi od kalupa u koji slaźete).
- Kalup obložiti pek-papirom i ređati kocke od testa. Prekriti providnom prianjajućom folijom i ostaviti da odstoji 20 minuta.
- Žumance i mleko sjediniti viljuškom i premazati testo. Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 30 minuta.
- Pečen hleb izvaditi iz rerne,prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.
- Hleb izručiti iz kalupa i poslužiti.
Bonus saveti
"Ovaj hleb mane nema,jer se testo sa Alfa kvascem sprema.Zato je ovo uskršnje omiljeno pecivo naše,neka postane i Vaše.U zdravlju i sreći Uskrs dočekali i sa svojim najdražima proslavili".
Komentari