Sastojci: 1 jaje, 200ml toplog mleka, 100ml kisele vode, 100ml ulja, pola kocke svežeg Alfa kvasca, 1 kašičica šećera, 1,5 kašičica soli, 600g brašna i još malo za posipanje. Još je potrebno: majonez za premazivanje i susam za posipanje. Priprema: Mleko, vodu, so, šećer i ulje sjedinite. Dodajte kvasac i mešajte dok se kvasac ne rastopi. Dodajte jaje i postepeno dodajte brašno. Umesite glatko testo, pokrijte suvom kuhinjskom krpom i ostavite da naraste oko pola sata. Pospite malo brašna, premesite testo i ostavite da naraste još 20min. Nakon tog vremena testo prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i podelite na 3 jednaka dela. Uzmite jedan deo testa, podelite na 3 dela i od svakog formirajte “prut”. Spojite krajeve, upletite pletenicu i krajeve ponovo spojite. Postupak ponovite sa preostala dva dela testa. Pletenice prebacite u tepsiju obloženu papirom za pečenje ili u kalup za hleb. Premažite majonezom, pospite susamom i ostavite desetak minuta da malo narastu. Ubacite pletenice u unapred zagrejanu rernu i pecite na 200 stepeni oko 20min.

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.