Uskršnje zeke
Sastojci
- 500 g brašna
- 1/ 2 kocke svežeg Vrenje kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 1 jaje
- 50 ml ulja
- 200 ml mleka
- 2 šargarepe
- malo peršuna.
Opis
- Mleko zagrejati, pa u njemu izmrviti kvasac. Zatim mu dodati šećer i malo brašna. Sve dobro izmešati, pa ostaviti par minuta da kvasac nadođe. Zatim dodati ulje, belanac i brašno. Umesiti glatko testo i ostaviti da odstoji oko pola sata.
- Nadošlo testo podeliti na četiri približno jednaka dela. Od svakog dela najpre formirati stomak, a onda i glavu, ruke i noge.
- Na sredinu stomaka staviti nauljeni kalup za šamrolne, pa preko nje preklopiti ruke zeca. Postupak ponoviti i sa preostalim testom.
- Zečiće premazati žumancetom umućenim sa malo ulja. Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni oko 25 minuta.
- Kada se ohladi, pažljivo izvući kalup, a ubaciti polovinu šargarepe i malo peršuna. Jestivim flomasterom nacrtati oči, nos i usta.
Komentari