Uskršnja pletenica pogača

Sastojci

  • 1 kockica svežeg Alfa kvasca
  • 400 ml mleko
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 2 jajeta
  • 1 kašika alkoholnog sirćeta
  • 1 kg brašna
  • 150 ml ulje
  • 1 jaje(za premazivanje)
  • po potrebi susam(za posipanje)

Opis

85'
45'
0
0
  • 1.U 100 ml mlakog mleka dodati izmrvljen alfa kvasac,šećer,2 kašike brašna,izmešati i osraviti da nadođe. Zatim dodati 300 ml mlakog mleka,jaja i izmešati. Uliti ujje i sirće,dodati par kašika brašna,so i izmešati,pa uz postepeno dodavanje brašna zamesiti mekše testo. Testo izručiti na pouljenu radnu površinu i premesiti. Činiju premazati uljem,staviti testo,pa i njega premazati uljem(odgore). Prekriti providnom prianjajućom folijom i ostaviti na naraste.
  • 2.Nadošlo testo izručiti na pouljenu radnu površinu i podeliti na 6 delova oblikujući jufkice. Prekriti ih providnom prianjajućom folijim i ostaviti da odstoje 10 minuta.
  • 3.Jufkicu razviti oklagijom u oblk pravougaonika i urolati. Na isti način napeaviti još jedan valjak,pa od njih uplesti pletenicu.
  • 4.Dobijenu pletenicu uviti u krug,podviti krajeve i sraviti u tepsiju obloženu pek-papirom. Na isti način napraviti još 2 pletenice,pa ih staviti u krug oko prve pletenice koju ste stavili po sredini tepsije. Prekriti providnom prianjajućom folijom i ostaviti da odstoji 20 minuta.
  • 5.Jaje razmutiti viljuškom,premazati pogaču,pa je posuti susamom. Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 45 minuta.
  • 6.Gotovu pogaču izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohladi. Pogaču izručiti iz tepsije i poslužiti.

Bonus saveti

Veima mekana i ukusna pogača koja će danas krasiti našu uskršnju trpezu i zato je ona jedno od naših omiljenih peciva koje pripremam za uskršnji praznik.Srećan Uskrs.HRISTOS VASKRSE!

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam