Veima mekana i ukusna pogača koja će danas krasiti našu uskršnju trpezu i zato je ona jedno od naših omiljenih peciva koje pripremam za uskršnji praznik.Srećan Uskrs.HRISTOS VASKRSE!

1 kockica svežeg Alfa kvasca | |
400 ml mleko | |
1 kašičica šećera | |
1 kašičica soli | |
2 jajeta | |
1 kašika alkoholnog sirćeta | |
1 kg brašna | |
150 ml ulje | |
1 jaje(za premazivanje) | |
po potrebi susam(za posipanje) | |
1. | 1.U 100 ml mlakog mleka dodati izmrvljen alfa kvasac,šećer,2 kašike brašna,izmešati i osraviti da nadođe. Zatim dodati 300 ml mlakog mleka,jaja i izmešati. Uliti ujje i sirće,dodati par kašika brašna,so i izmešati,pa uz postepeno dodavanje brašna zamesiti mekše testo. Testo izručiti na pouljenu radnu površinu i premesiti. Činiju premazati uljem,staviti testo,pa i njega premazati uljem(odgore). Prekriti providnom prianjajućom folijom i ostaviti na naraste. |
2. | 2.Nadošlo testo izručiti na pouljenu radnu površinu i podeliti na 6 delova oblikujući jufkice. Prekriti ih providnom prianjajućom folijim i ostaviti da odstoje 10 minuta. |
3. | 3.Jufkicu razviti oklagijom u oblk pravougaonika i urolati. Na isti način napeaviti još jedan valjak,pa od njih uplesti pletenicu. |
4. | 4.Dobijenu pletenicu uviti u krug,podviti krajeve i sraviti u tepsiju obloženu pek-papirom. Na isti način napraviti još 2 pletenice,pa ih staviti u krug oko prve pletenice koju ste stavili po sredini tepsije. Prekriti providnom prianjajućom folijom i ostaviti da odstoji 20 minuta. |
5. | 5.Jaje razmutiti viljuškom,premazati pogaču,pa je posuti susamom. Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 45 minuta. |
6. | 6.Gotovu pogaču izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohladi. Pogaču izručiti iz tepsije i poslužiti. |
7. | |
8. | |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |