Sastojci

1 kockica svežeg Alfa kvasca
400 ml mleko
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
2 jajeta
1 kašika alkoholnog sirćeta
1 kg brašna
150 ml ulje
1 jaje(za premazivanje)
po potrebi susam(za posipanje)
1.1.U 100 ml mlakog mleka dodati izmrvljen alfa kvasac,šećer,2 kašike brašna,izmešati i osraviti da nadođe. Zatim dodati 300 ml mlakog mleka,jaja i izmešati. Uliti ujje i sirće,dodati par kašika brašna,so i izmešati,pa uz postepeno dodavanje brašna zamesiti mekše testo. Testo izručiti na pouljenu radnu površinu i premesiti. Činiju premazati uljem,staviti testo,pa i njega premazati uljem(odgore). Prekriti providnom prianjajućom folijom i ostaviti na naraste.
2.2.Nadošlo testo izručiti na pouljenu radnu površinu i podeliti na 6 delova oblikujući jufkice. Prekriti ih providnom prianjajućom folijim i ostaviti da odstoje 10 minuta.
3.3.Jufkicu razviti oklagijom u oblk pravougaonika i urolati. Na isti način napeaviti još jedan valjak,pa od njih uplesti pletenicu.
4.4.Dobijenu pletenicu uviti u krug,podviti krajeve i sraviti u tepsiju obloženu pek-papirom. Na isti način napraviti još 2 pletenice,pa ih staviti u krug oko prve pletenice koju ste stavili po sredini tepsije. Prekriti providnom prianjajućom folijom i ostaviti da odstoji 20 minuta.
5.5.Jaje razmutiti viljuškom,premazati pogaču,pa je posuti susamom. Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 45 minuta.
6.6.Gotovu pogaču izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohladi. Pogaču izručiti iz tepsije i poslužiti.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

Veima mekana i ukusna pogača koja će danas krasiti našu uskršnju trpezu i zato je ona jedno od naših omiljenih peciva koje pripremam za uskršnji praznik.Srećan Uskrs.HRISTOS VASKRSE!