Potrebno je za testo: 1kesica Vrenje suvog kvasca, mlake vode po potrebi da se dobije srednje tvrdo testo, 1 kašićica šećera, 500g brašna, 1 kašičica soli, 1 kašičica šećera i 125 ml ulja. Za fil je potrebno: pola kašičice mlevenog bibera, 1 kašičica mlevene ljute paprike , 4 struka mlaog luka, sitno iseckanog, 2 pune kašike sitno iseckanog peršuna i 1 dl ulja. Priprema: Prosejati brašno dodati so, kašiku šećera, kvasac izmešati, napraviti udubljenje, dodati ulje i vodu.. Zamesiti testo izručiti na radnu površinu i mesiti rukom oko desetak minuta, dok ne dobijete meko testo, po potrebi dodati još malo brašna ili vode. Testo oblikovati u kuglu, blago premazati sa malo ulja i vratiti nazad u vanglicu. Pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se udvostruči. Dok testo raste, pripremite fil. Mladi luk očistiti, oprati i iseckati . Peršun oprati i iseckati. Izmešati mladi luk, peršun, ulje, biber, so i ostaviti na stranu. Naraslo testo izručiti na radnu površinu i podeliti na 3 dela. Rastanjite testo u što duži pravougaonik. Premazati sa filom od peršuna, luka, bibera, paprike, soli i zaviti u rolat. Ostaviti ga na stranu i tako isto uraditi i sa preostala dva dela testa. Kad ste završili sa rolatima,uplesti ih u pletenicu i stavite u pleh, koji ste prekrili pek papirom. Ostaviti da pletenica raste, još pola sata. Uključiti rernu na 185-190°C da se zagreje. Jednu kašikicu ljute mlevene paprike, razmutiti sa malo vode i premažite pletenicu. Pletenicu pecite oko 35 minuta, odnosno dok ne bude pečena u zavisnosti od rerne. Uživajte u svakom zalogaju! Moja porodica je uživala u svakom zalogaju, uživajte i Vi gledajući slike. Lepa, ukusna za svaku priliku.
Pletenica
Ocena
Loading...
Pošaljite komentar