Služiti ih uz uskršnji ručak. Posebno su interesantne deci.
* 700 gr brašna | |
* 1 svež kvasac | |
* 300 ml mleka | |
* 160 gr margarina | |
* 1 kašičica šećera | |
* 2 kašičice soli | |
* 2 jaja | |
* zrna bibera za oči |
1. | Pomešati brašno, izmrvljeni kvasac, šećer I so. |
2. | U sredini brašna napraviti udubljenje I staviti žumanca, otopljeni I prohladjeni margarin. |
3. | Dodavati postepeno mlako mleko I kašikom sjediniti smesu a posle umesiti glatko testo rukama ili mikserom nastavci za testo. |
4. | Testo pokriti krpom I ostaviti da stoji 30 minuta. |
5. | Premesiti testo I podeliti na 10 delova. |
6. | Rukama praviti male loptice jajastog oblika. |
7. | Uzeti oštre makaze, umočiti ih u brašno I zaseći na dva mesta da se naprave uši. |
8. | Štapićem za roštilj napraviti 2 rupice u koje ubaciti biber u zrnu. |
9. | Zeke prebaciti u tepsiju obloženu peki papirom I ostaviti da stoje 20 minuta. |
10. | Za to vreme zagrejati rernu na 200 |
11. | Zeke premazati umućenim belancetom I staviti da se peku. |
12. | Posle 10 minuta smanjiti temperaturu na 180 |
13. | Zeke izvaditi iz rerne I pokriti krpom da se prohlade. |