USKRŠNJA POGAČA

Sastojci

  • * 500 gr brašna
  • * 250 ml mleka
  • * 2 jaja
  • * 25 gr kvasca
  • * 125 gr margarina
  • * 1/2 kašičice soli
  • * na vrh noža šećera

Opis

60'
30'
0
5
  • U mlako mleko staviti šećer, kvasac I malo brašna promešati I ostaviti da nadodje.
  • U vanglici izmešati 1jaje I so, dodati mleko sa nadošlim kvascem I sa ostatkom brašna zamesiti testo.
  • Testo razvući oklagijom staviti margarin pomešan sa žumancetom od drugog jaja I preklopiti ga kao pismo.
  • Opet testo razvući u provobitan oblik staviti margarin I preklopiti kao prvi put I postupak ponoviti 5 do 6 puta.
  • Od testa odvojite jedan deo za mali valjak a od ostatka pravite veliki valjak.
  • Testo razvući, premazati margarinom I urolati.
  • Testo uvite u krug, staviti u kalup veličine 30 cm premazan margarinom,u kojem će se peći, i sada makazama zasecajte testo, ali ne do kraja i svaki drugi deo uvrnite a svaki prvi prebacite prema sredini.
  • Od malog valjka isecite komade široke 3 cm i stavite ih izmedju uvrnutih delova testa.
  • Pokrijte kuhinjskom krpom I ostavite na toplom mestu dok ne naraste.
  • Pogaču premažite umućenim belancetom.
  • Rernu zagrejte na 200"C I pecite pogaču 10 minuta, a zatim smanjite na 180"C I pecite dok ne porumeni.
  • Gotovu pogaču izvadite iz tepsije, uvijte u čistu krpu I ostavite da se prohladi.

Bonus saveti

U sredinu pogače stavite ofarbana jaja i poslužite.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam