Za testo: 500 g brašna 20 g Alfa kvasca 1 kašičica šećera 1,5 kašičica soli 70 g maslaca 300 ml mleko Za premazivanje i posipanje: 1 jaje po potrebi susam Priprema: U 100 ml mlakog mlaka staviti izmrvljen alfa kvasac,dodati šećer,1 kašičicu brašna,izmešati i ostaviti da odstoji 5 minuta.U šerpu staviti maslac i otopiti na laganoj vatri.U maslac dodati 200 ml mleka i izmešati.Brašno usuti u dublju posudu,sipati mleko i maslac,posoliti,dodati nadošli kvasac i zamesiti testo.Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji sat vremena.Zatim testo premesiti,prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji još sat vremena.Testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti na 3 dela formirajući jufke. Od jufki formirati štapiće,pa od njih napraviti pletenicu. Spojiti u krug i napraviti venac. Prebaciti u uljem podmazanu vatrostalnu posudu,prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 15 minuta.Za to vreme rernu zagrejati na 250 stepeni..OD alu-folije napraviti krug veličine jajeta i utisnuti u udubljenje. Jaje razmutiti viljuškom,premazati venac i posuti susamom.Peći na 180 stepeni 40 minuta. Gotov venac uzvaditi iz rerne i ostaviti da se prohladi.Ukloniti foliju i na njeno mesto ubaciti ofarbano jaje. KOMENTAR:Uskrs je praznik kome se svi radujemo.Šaramo uskršnja jaja i pripremamo razne specijalitete.Tako je i ovaj uskršnji venac krasi našu uskršnju trpezu.Zato je ovo moj omiljeni prolećni recept. Srećan Uskrs!

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.