Trebali su biti zečevi koji sede, meni su ispali veliki Ovnoliki zečevi koji sede. Ali ja prosto volim motiv zeca zbog legende koja se prepliće o njemu. Odakle simboli zeca i jaja? . Simbol zeca koji nosi jaja potiče iz jedne od legendi o boginji Eostre. Priča kaže kako je ona jednom u šumi naišla na ptičicu koja je od hladnoće umirala u snegu. Ona ju je pretvorila u zeca, kako bi je krzno zaštitilo od hladnoće. No, kako je pre bio ptica, ovaj zeka je nastavio da nosi jaja. On ih je svake godine oslikavao i poklanjao boginji Eostre iz zahvalnosti što mu je spasila život. I tako smo došli i do porekla obojenih jaja. Potrebno je za testo: 500g brašna, 2 dl mlakoga mleka 50g šećera 1 kockica kvasca Vrenje prstohvat soli 2 jajeta 120g putera ili margarina 1 belance za premazivanje kristal šećer za ukras. Priprema: 1 kašiku šećera sa izmrvljenim kvascem dodajte u mlako mleko. Ostavite kvasac da se aktivira. U posudu stavite brašno, jaja, smesu od mleka i kvasca , so i otopljen puter. Umesite testo, prekrijte ga i ostavite da odstoji oko 50 minuta na toplom. Na podlogu pospite brašno, premesite testo pa formirajte loptu. Zeke pravite tako što oko jedne loptice testa uvijete 1 rastanjeni valjčić testa. Valjčić uvijete dva puta i krajeve spustite na sto. Krajeve testa lagano pritisnete jagodicama prsta i izgledaće kao zekine uši. Gotove zeke stavite u tepsiju obloženu papirom za pečenje u predhodno zagrejanu rernu na 160 stepeni. Zeke premažite belancetom pa na repove zečića pospite krupan šečer, Pecite oko 20 minuta, a pečene zeke pospite šećerom u prahu.

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.