Zamrzavanje svežeg testa može biti pravi spas kada želite uvek biti korak ispred, pogotovo u trenucima kada nemate vremena za pripremu testa od nule. Ipak, zamrzavanje testa zahteva određene korake kako bi se sačuvala njegova tekstura, ukus i mogućnost dizanja tokom pečenja. Donosimo vam savete i trikove koji će vam olakšati zamrzavanje i omogućiti da uvek imate sveže testo spremno za upotrebu!

Odaberite pravi trenutak za zamrzavanje testa

Za najbolje rezultate, testo je najbolje zamrznuti nakon prve faze dizanja. Kada testo naraste i postigne dvostruki volumen, jednostavno ga oblikujte u kuglu ili neki drugi željeni oblik, pa ga pripremite za zamrzavanje. Na taj način, zadržava svoju strukturu i elastičnost, a kasnije, kad ga odmrznete, nastaviće da se diže.

Obavezno koristite ulje ili brašno za lakše rukovanje

Pre nego što testo stavite u kesu ili posudu za zamrzavanje, lagano ga pospite brašnom ili premažite s malo ulja. Ovo će ga zaštititi od isušivanja, smrzavanja i lepljenja za posudu ili vrećicu, olakšavajući odmrzavanje i kasniju pripremu.

Pakovanje je ključno – vazduh van, svežina unutra

Za optimalne rezultate, stavite testo u hermetičku kesu ili posudu za zamrzavanje, izbacujući što je moguće više vazduha. Manje vazduha znači manje kristala leda, što će pomoći da se zadrži kvaliteta testa. Najbolje je koristiti posude ili vrećice specijalno namenjene zamrzavanju hrane.

Označite datum zamrzavanja

Iako testo može da se čuva u zamrzivaču do tri meseca, uvek je korisno označiti datum zamrzavanja. Tako ćete znati koliko dugo stoji i koristiti ga na vreme kako biste dobili najbolji kvalitet i izbegli rizik od gubitka ukusa i elastičnosti.

Odmrzavanje – ključ za kvalitetno pečenje

Pravilno odmrzavanje je ključno za postizanje savršenog testa nakon zamrzavanja. Testo izvadite iz zamrzivača i ostavite ga u frižideru preko noći, kako bi se polako odmrzavalo. Brzo odmrzavanje na sobnoj temperaturi može dovesti do neravnomernog dizanja i gubitka teksture. Kada je testo potpuno odmrznuto, ostavite ga na sobnoj temperaturi sat vremena pre oblikovanja i pečenja.

Zamrzavanje specifičnih vrsta testa

Različite vrste testa ponašaju se različito prilikom zamrzavanja. Na primer, testo za pice i kiflice zamrzava se bez ikakvih problema i gotovo ne gubi na kvalitetu. Međutim, bogata testa poput onog za krofne ili brioche mogu zahtevati dodatno dizanje nakon odmrzavanja. Imajte na umu tip testa koji zamrzavate kako biste znali koliko vremena treba da se odmrzne i koliko će se dići tokom pečenja.

Šta raditi s već oblikovanim pecivima?

Ako imate unapred oblikovane kiflice, kroasane ili hleb, možete ih zamrznuti direktno u obliku u kojem ćete ih peći. Postavite ih na pleh obložen papirom za pečenje, ostavite ih u zamrzivaču dok ne očvrsnu, a zatim ih prebacite u kesu ili posudu. Kada poželite da ih pečete, jednostavno ih izvadite, ostavite da se odmrznu i dodatno narastu, a zatim ispecite.

Zamrzavanje svežeg testa odlična je tehnika koja vam može uštedeti vreme i omogućiti da uvek imate spremno testo za vaša omiljena peciva. Pratite ove trikove kako biste obezbedili najbolje rezultate i uživali u svežem, domaćem pecivu kad god to poželite!

 

Topla preporuka je da prilikom pripreme peciva koristite naše kvasce Vrenje i Alfu, koje možete naći u svim bolje snabdevenim trgovinskim lancima. Pratite nas na “Mesimo zajedno” i budite deo naše zajednice koja vrednuje kulturu, tradiciju i, naravno, dobru hranu.

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.