Kukuruzni poljupčići
Sastojci
- 500gr pšeničnog belog brašna
- 250gr kukuruznog brašna
- 100ml ulja (1 kafena šoljica)
- 1 kašičica soli
- 250ml mleka
- Pola ravne kašičice šećera
- 1 Vrenje kvasac
- Malo margarina
- 1 žumance
Opis
- U 250ml mlakog mleka ubacite kvasac i šećer, dok kvasac ne nadođe
- Izmešajte 300gr belog pšeničnogbrašna i 250grkukuruznog brašna, dodajte so, u sredini stavite ulje. Umesite dobro varjačom. Ostavite testo da nadođe u vangli, prekriveno kuhinjskom krpom
- Kad testo nadođe, izvrnite ga na radnu ploču i umesite sa ostatkom brašna
- Od testa oblikujte kuglice prečnika 4cm i ređajte u uljem premazani odgovarajući pleh (okrugao ili četvrtast. Preporuka okrugao.)
- Odozgo premažite žumancetom
- Na svaku kuglicu stavite malo margarina
- Pospite poljupčiće ili kukuruznim brašnom ili kukuruznim grizom
- Ostavite da odstoji oko 20ak minuta
- Ubacite u rernu zagrejanu na 150˚C i kada ubacite pleh pojačajte temperaturu na 220˚C
- Pecite poljupčiće dokblago ne porumene
- Izvadite pleh, ostavite da odstoje pokriveni kuhinjskom krpom još 10ak minuta
- Nakon toga, izručite ih nežno iz pleha i prelomite tako da svaki poljupčić bude zaseban
- Služite uz doručak ili uz omiljeno jelo za ručak!
Komentari