Domaće lepinje

Objavljeno 25.08.2016. od Suzana Mitic

Sastojci

  • 600 g brašna
  • 20 g Alfa kvasca
  • 1/2 kašičice soli
  • 2 kašičice šećera
  • 500 ml vode
  • Za posipanje :
  • 2 kašike kukuruzni griz

Opis

30'
10'
0
  • U mlaku vodu staviti šećer,izmrviti kvasac i dodati 2 kašike brašna. Promešati varjačom i ostaviti 5 minuta da krene kvasac. U veću posudu staviti so, isipati nadošli kvasac i postepeno dodajte brašno. Mešati varjačom. Kad se masa sjedini pokriti krpom i ostaviti testo da se udvostrući. Kad se udvostruči samo jednim potezom varjače izmešajte testo i opet ostavite da nadođe.
  • Nadošlo testo isipati na puno pobrašnjenu površinu. Ruke pokvasiti vodom i kidati male loptice. Svaku lopticu premesiti i opet ostaviti da nadođe. Ja sam napravila 7 loptica. Kad se naprave mehurići svaku lopticu rastanjiti rukom tanko na oko 3-4 mm i stavite u pleh koga ste obložili pek papirom. Pokvasiti ruku vodom i preći preko svake lepinje. Posuti kukuruzni griz. Peći na 200 C dok ne porumene, oko 7 minuta, brzo budu gotove. Kad se ohlade čuvati ih u najlonskoj kesi do upotrebe. Uživati u divnom ukusu. Prijatno !

Bonus saveti

Povezano

Komentari

Оставите одговор

UKRASNA POGAČA
Želim primati newsletter