Slagana pita
Sastojci
- 1 jaje
- 1 belance
- 200 ml mleka
- 100 ml vode
- 100 ml ulja
- 1 kockica Alfa kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašika soli
- 200 gr šunke
- 800 gr brašna
- Potrebno za prvi fil :
- 200 gr kečapa
- 1 kašika origano
- Potrebno za drugi fil :
- 300 gr sira
- 20 listova blitve
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašika griza
- prstohvat muskatnog orašćića
- Za premazivanje je potrebno :
- 250 gr margarina
- 1 žumance
- 2 kašike jogurt
- 30 gr susam
- 3 gr morske soli
Opis
- Kvasac rastopite sa mlekom i vodom,dodajte šećer i nekoliko kašika brašna.Promešajte varjačom i ostavite 5 minuta da krene kvasac.U odgovarajuću posudu staviti jaja,ulje,soli,iseckanu šinku na manje kockice,isipajte nadošli kvasac i sa brašnom zamesite testo.Testo pokrijte krpom i ostavite ga da se udvostruči.
- Blitvu operite,iseckajte,dodajte sir,griz ,so i prstohvat muskatnog orašćića.Promešati varjačom i fil podeliti na dva dela.
- Nadošlo testo podeliti na 8 jufki.Svaku jifku rastanjiti oklagijom veličine pleha u kome če se peći.Svaka jufka se premazuje rastopljenim magrarinom.Posle premazanog margarina staviti 5 kašika kečapa i prstohvat origana pa preklopiti drugom jufkom koju premazujete margarinom a fil stavljate od blitve.Preklopite trećom jufkom,premazati margarinom,kečapom i origanom i tako redom sve do šeste kore.Na šestu koru ponovite sa ostatkom fila od blitve i završite sa još dva puta filom od kečapa. Žumance umutiti sa jogurtom.Pitu preseći oštrim nožem na kocke željene veličine i četkicom premazati svaki kvadrat.Posuti susamom i krupnom morskom solju. Peći na 200 C dok ne porumeni. Uživati u divnom ukusu. Prjatno !
Komentari