Slavski kolač
Sastojci
- kvasac
- mleko
- so
- šećer
- brašno
- jaja
- strugana kora limuna
- malo maslaca
Opis
- 20 -30 g kvasca nalije se s pola šolje mleka i razmuti. Doda se malo soli, kasicica secera i malo brasna.Sud staviti na toplo mesto da kvasac uskisne. Dodati od kilogram do kilogram i po brašna, 3 žumanca , 3 kašike šećera , malo strugane kore limuna i nekoliko kapi osvećene vodice, sve to mesiti uz dolivanje malo mleka da se dobije srednje tvrdo testo. Dodati malo rastopljenog maslaca. Mesiti sve dok testo ne počne da se odvaja od prstiju. Testo staviti u dublju posudu i ostaviti da naraste.
- Testo podeliti na dva dela. Staviti pek papir u okrugao kalup i u njega staviti prvu polovinu premešenog testa uvijenog u pletenicu. Od druge polovine napraviti manju pletenicu.
- Naraslo testo premazati zumancetom i ukrasite.
- Ukrasi za testo se prave od brašna i vode po želji i ukusu domaice. Ukrašen kolač se stavi u zagrejanu rernu i peče na umerenoj temperaturi.
Komentari