Mirisna pletenica sa suvim grožđem

Objavljeno 07.11.2015. od Jadranka Tot

Sastojci

  • Testo:
  • 1 svež kvasac
  • 250 ml mleka
  • 100 ml vode
  • 1 kašičica šećera
  • 750 g brašna
  • rendana kora pola limuna
  • rendana kora pola pomorandže
  • 4 žumanca
  • 2 vanilin šećera
  • 1 kašičica soli
  • 100 g margarina
  • Fil:
  • 2 pune kašike masti
  • 1 kašika brašna
  • 1 žumance
  • 4 kašike šećera
  • 200 g suvog grožđa
  • 1 jaje za premaz

Opis

  • 1. Sjediniti mlako mleko i mlaku vodu, šećer i izmrvljeni kvasac, pa ostaviti da nadođe. Posebno pomešati polovinu brašna i omekšali margarin pa dobro izmrviti rukama da se dobije mrvičasta smesa. Dodati rendanu koru pola limuna i pola pomorandže, vanilin šećer i 4 žumanca pa promešati. Dodati nadošao kvasac i uz postepeno dodavanje brašna umesiti testo koje se ne lepi za prste. Ostaviti da miruje na toplom 45 minuta. Nadošlo testo premesiti i podeliti na 3 jufke.
  • 2. Prvu jufku razvući u pravougaonik dužine oko 80 cm. Sve sastojke za fil sjediniti (osim grožđa), premazati razvučenu jufku trećinom fila i posuti grožđem. Pažljivo uviti u rolat.
  • 3. Ponoviti postupak i sa preostale 2 jufke, pa poređati dobijene rolate jedan do drugog. Pažljivo uplesti rolate tako da se dobije pletenica.
  • 4. Krajeve pletenice podvući ispod. Staviti pletenicu u okrugli kalup koji je prethodno podmazan i ostaviti da miruje dok se rerna greje na 180 stepeni. Premazati je umućenim jajetom, pa peći oko sat vremena. Pred kraj pokriti folijom da ne zagori.

Bonus saveti

Kalup je prečnika 30 cm.

Povezano

Komentari

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

UKRASNA POGAČA