Dva u jednom lep i ukusan hleb, za ukućane a kiflice za goste
700g brašna, | |
400g pirea od bundeve, | |
200 ml mlakog mleka, | |
42g svežeg kvasca, | |
1 jaje | |
plus jedno žumance za premazivanje, | |
2 kašičice soli, | |
1 kašičica šećera, | |
100g margarina, | |
semenke | |
susama, lana po ukusu. | |
1. | Bundevu ispeći u rerni, prohladiti pa ispasirati. U toplo mleko izmrviti kvasac, dodati šećer i kašiku brašna, pa ostaviti da nadođe. Polovinu od potrebne količine brašna staviti u posudu za mešanje, dodati nadošli kvasac, pire od bundeve, jaje i so. Umesiti mekše, glatko testo postepeno dodavajući preostalu količinu brašna. Ostaviti testo da naraste na toplom mestu.. Premesiti testo i podeliti ga na dva dela. Od jednog dela formirati veknicu i staviti je u podmazan i pobrašnjen kalup za hleb. Ostavite da naraste. Drugi deo testa podeliti na dva dela. Svaki deo testa posebno razvući u krug i iseći na 12 trouglova. Na svaki trougao staviti po mali komadić margarina, uviti kiflicu i ređati na pleh obložen papirom za pečenje. Razmutiti žumance sa 2 kašike mleka i premazati hleb i kiflice. Hleb posuti semenkama po ukusu. . Hleb peći na 200C oko 35 minuta dok lepo ne porumeni . Kiflice peći na 180C oko 20-25 minuta, tj. dok lepo ne porumene. |
2. | |
3. | |
4. | |
5. | |
6. | |
7. | |
8. | |
9. | |
10. | |
11. | |
12. | |
13. | |
14. | |
15. |