Čokoladne krofne
Sastojci
- 200 ml mleka
- 20 g Alfa kvasca
- 3 kašike šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 70 g maslaca
- 2 žumanca
- 1 prstohvat soli
- 400 g brašna
- 200 g čokolade za kuvanje
- 4 kašike ulje
- po potrebi mleveni keks
Opis
- U mlakom mleku rastvoriti Alfa kvasac,izmešati i ostaviti da odstoji 10 minuta. U dublju posudu usuti brašno,posoliti i izmešati.Dodati nadošli Alfa kvasac,šećer,vanilin šećer,omekšali maslac,žumanca i zamesiti mekše testo. Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 30 minuta.
- Testo premesiti na pobrašnjenoj radnoj površini.
- Oklagijom razviti u veliki krug. Okruglom modlom(ili čašom)vaditi krofne.
- Porrđati ih na tacnu,prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoje 25 minuta.
- Krofne pržiti na zagrejanom ulju-spustiti krofne,poklopiti i,kada okrenete drugu stranu da se prži,ne poklapate. Kada porumene sa obe strane,rešetkastom kašikom ih vaditi i odlagati na kuhinjsli papir kako bi se ocedio višak masnoće. Krofne zaseći oštrim nožem po sredini,u krug,praveći udubljenje
- Čokoladu za kuvanje polomiti na kockice,staviti u šerpu i otopiti na pari. Čokoladnom glazurom preliti prohlađene krofne. Krofne posuti mlevenim keksom i dekorisati po sopstvenoj želji.
Bonus saveti
Sa ćerkicom sam krofne dekorisala kinder buenom,krem bananicama,oreo keksom,kinder čokoladicama,raznim čokoladama(sa lešnikom,mlečnim),napolitankama,kit-ketom,malinama.Obradujte svoje gosteUživajte.Prijatno!
Komentari