Štrudla sa makom
Sastojci
- 1 kg brašna
- 20 g Alfa kvasca
- 500 ml mleka
- prstohvat soli
- 250 g maslaca
- 100 g šećera
- 3 žumanca
- strugana kora od limuna
- mast za podmazivanje
- 50 gr šećera u prahu za posipanje
- Za nadev:
- 200 gr šećera
- 400 gr samlevenog maka
- 350 ml mleka
Opis
- Pomešati kvasac sa 50 g brašna,malo mlakog mleka i šećera i staviti na toplom da ukisne.U većem sudu umutiti 200 g maslaca,šećer i 2 žumanca.Dodati koru limuna,kvasac,900 g brašna,so,i ostatak mleka pa zamesiti glatko testo.Pokriti krpom,staviti na toplom da naraste (da se testo udvostruči).Pripremiti nadev:Šećer i mleveni mak pomešati pa preliti ključalim mlekom,promešati i ostaviti da se ohladi.Naraslo testo izručiti na dasku posutu brašnom,podeliti na 4 dela,pa svaki razvući oklagijom u pravougaonik debljine 1-1,5 cm.Poprskati ih preostalim rastopljenim maslacem,pa premazati nadevom od maka i uviti u rolat.Štrudle premestiti u pleh podmazan nerastopljenom mašću i posut brašnom.Premazati ih žumancetom,pokriti krpom i ostaviti na toplom da rastu 15 minuta.Zatim staviti u umereno zagrejanu rernu (200 C9 i peći oko 50 minuta da se testo odvoji od pleha i porumeni.
Komentari