Uskršnja pogača
Sastojci
- 1 kg mekog brašna
- 2 kašičice soli
- 3 cela jajeta
- 3 žumanceta
- 250-300 grama šećera
- 1 alfa kvasac (42 grama)
- Kora i sok od jedne narandže
- Kora od jednog limuna
- 2 vanilin šećera
- 0.5 dcl ruma
- 3 kašike masti
- 1/3 margarina
- 5 kašika ulja
- 2 dcl mleka
- 100 grama suvog grožđa
- Dodatni materijal:
- 1.5 dcl vode za kvasac
- Jedno jaje za premazivanje
- 50 grama margarina
Opis
- Kvasac izmrviti, dodati mu 1.5 dcl vode i kašičicu šećera. Ostaviti da nadođe.
- U dublju posudu staviti prosejano brašno.
- Margarin, mast, ulje i šećer posebno sjediniti i tako sjedinjeno dodati u brašno.
- Toj smesi dodati jaja izmućena viljuškom, koru i sok od jedne narandže kao i koru od limuna.
- Potom dodati toplo mleko, vanilin šećer i rum.
- Na kraju dodati nadošli kvasac i prethodno oprano i dobro isceđeno suvo grožđe. Sve zajedno dobro umesiti.
- Pripremljeno testo dobro utopliti i ostaviti na toplom da nadođe.
- Nadošlo testo istresti na pobrašnjenu površinu i razdvojiti ga na dve ili četiri jufke (po Vašoj želji).
- Svaku jufku ponovo premesiti, malo rastanjiti, premazati margarinom, preklopiti formirajući loptice i ostaviti ih oko pola sata da odmore.
- Nakon toga, svaku jufku pri vrhu preseći makazama (horizontalno i vertikalno) i premazati jednim prethodno umućenim jajetom.
- Peći na 200 stepeni 15 do 20 minuta, pa potom smanjiti na 150 stepeni još 20ak minuta. Ukoliko tokom pečenja, a u zavisnosti od rerne, pogače počnu dobijati prepečeniju boju kore, možete preko staviti aluminijumsku foliju i ostaviti ih još malo da se peku, sve zajedno oko 45 minuta.
- Mogu se peći dve po dve u manjim okruglim plehovima (24cm) podmazanim sa malo margarina. Takođe, možete peći i dve veće pogače. Kada se ispeku, pokriti ih krpom.
Bonus saveti
Kada dođe proleće i kada zraci sunca koji iz dana u dan bivaju sve jači, sve se u meni budi. Budi se inspiracija, motivacija, bude se lepe uspomene. Baš u proleće, uoči jednog od najlepših praznika, Uskrsa, setim se bakinog zelenog kredenca u kome se nalazila kutija sa mnogo mirišljavih dodataka za kolače i peciva koja su za nas s ljubavlju pripremana. A danas, moja sveska sa otiscima raznih filova i brašna, sa mnogo različitih recepata, krije u sebi jedan poseban i celoj porodici drag i omiljen recept koji obavezno pripremam za uskršnje praznike- Uskršnje pogače. To je predivan prolećni period kada je cela porodica na okupu i zajedno uživamo uz neodoljivi, očaravajući ukus i miris pogača koji se celom kućom širi.
Pogače se prosto tope u ustima i uvek se traži kriška više, a nama samo preostaje da se prepustimo stvaranju zajedničkih trenutaka u dobrom raspoloženju i ukusnom zalogaju!
Komentari