Slavski kolač
Sastojci
- 800 g brašna
- 400 ml mlakog mleka
- 30 g Alfa svežeg kvasca
- 5 kašika ulja
- 2 cela jaja
- 2 kašike kisele pavlake
- 60 ml otopljenog maslaca
- malo svete vode
- 1 kašičica soli
- 100 g brašna
- 60 g gustina
- 1 kašičica soli
- 100 ml hladne vode.
Opis
- Kvasac razmutiti u malo mlakog mleka sa po kašičicom šećera i brašna i ostaviti da nadođe. U dubljem sudu prosejati brašno, pa mu dodati so, ulje, otopljeni maslac, preostalo mleko, jaja, kiselu pavlaku, malo svete vodice i nadošli kvasac. Umesiti glatko testo, prekriti ga čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da nadođe oko 40 minuta.
- Dok testo odmara napraviti ukrase za kolač. Pomešati brašno i gustin, dodati im so, pa uz dolivanje vode umesiti čvršće testo. Od njega praviti različite ukrase- pletenice, modlicama vaditi oblike- srca, cvetove, zvezdice. Formirati ukrase u vidu grozdova, ptica, klasova pšenice ili po želji.
- Nadošlo testo premesiti i podeliti na pola. Od prve polovine formirati tanku koru u okruglom plehu.
- Drugu polovinu razvući u krug veličine tepsije u kojoj će se kolač peći. Unakrsno ga zarezati na po četiri trakice sa svih strana( videti sliku).
- Svaku trakicu uplitati jednu ispod druge da se dobiju lepe pletenice. Kad se stigne do kraja, slepiti za sredinu kruga. Postupak ponavljati dok se pletenice ne završe sa svih strana.
- Pažljivo preneti koru u pleh i dobro je spojiti sa prethodnom. Uz pomoć veće čase napraviti udubljenje u sredini. Od preostalog testa razviti koru, iseći je na krugove, pa po šest krugova spajati tako da se formiraju ružice. Tako formirati tri velike ružice i staviti ih u sredinu udubljenja.
- Kolač ostaviti da malo naraste, pa ga premazati umućenim jajetom.
- Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 190 stepeni oko 40 minuta.
- Kolač malo prohladiti, pa uz pomoć mešavine od malo šećera i vode lepiti ukrase po obodu i površini kolača. Sve zajedno sušiti na 100 stepeni oko 20- ak minuta.
Komentari